Kolumne

srijeda, 31. svibnja 2023.

Buga Marija Šimić osvojila nagradu za najbolju glumicu na Međunarodnom festivalu kazališta u Prištini


Proteklog vikenda u Prištini održavao se Međunarodni festIval kazališta koji iz godine u godinu privlači najtalentiranija kazališna imena iz Europe i svijeta. Na festivalu se, od izvedbi na hrvatskom jeziku, izvodila samo Rusalka, posljednja hit predstava s dasaka Kazališta Mala scena. Izvedba je bila jedna, ali čini se - vrijedna jer je Buga Marija Šimić, producentica i glavna glumica u predstavi, sinoć dobila nagradu za najbolju glumicu prestižnog festivala. 

‘’Ovo je prva od, nadam se, mnogih međunarodnih izvedbi Rusalke i silno sam ponosna na ovaj uspjeh. Rusalka je za mene više od priče, više od predstave. Iako je priča o Rusalki nadahnuta slavenskom mitologijom i u svijetu poznata kao preteča značajno slavnije Male sirene kojoj je poslužila kao nadahnuće, Rusalka spava u svakome od nas. U svakome koga su nekad u životu pokušali uvjeriti da se slomi, da se ukalupi, da postane netko drugi. Ona je slavlje pobjede autentičnosti svakog od nas, slavlje prava na vlastiti put i vlastitu priču. Zato je ova nagrada veća od mene same.’’ - ističe Buga koja je hvaljenu Rusalku odigrala uz Mirelu Brekalo Popović koju ističe kao veliki uzor i učiteljicu kakva se može samo sanjati. 

Multitalentirana Buga trenutno je angažirana kao glumica, ali istovremeno je i pjevačica te umjetnička direktorica Kazališta Mala Scena koje i, nakon više od 35 godina, nastavlja na sceni otvarati važna pitanja, provocirati na razmišljanje i traženje sebe. 


‘’Jedna od misija Male scene jest poticati na poniranje u sebe, promatranje sebe i svijeta oko sebe. A predstava u kojoj se to najbolje vidi jest Rusalka. I baš zato je svaki njen uspjeh, svaku riječ koju vidim i čujem od ljudi o njoj - osjećam duboko. I svaki put dok je igram pomislim i poželim isto osobi koja je gleda. Ako se pokušavaš uklopiti - nemoj. Molim te, nemoj. Budi ti. Usudi se biti ti. Ne smanjuj se. Usudi se izgraditi vlastitu kutiju. Tko zna. Možda jednom za to dobiješ i nagradu.’’ - ističe Buga koja je predstavu kokreirala uz podršku oca i režisera  Ivice Šimića čije je maestralno kazališno znanje bilo sigurna luka. 


Predstavu Rusalka uskoro ćemo opet moći pogledati na dasaka Male scena, a onda ćemo, dakako, imati još bolji uvod kako su Buga i Rusalka osvojili srce žirija i publika u Prištini. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.