Kolumne

srijeda, 29. ožujka 2023.

Udruga "Ritam misli" | Poezijom govorim

 


Prošlog vikenda, 25. i 26. ožujka održan je pjesnički maraton ’Poezijom govorim’’ u organizaciji Udruge Ritam misli. 

25. ožujka, prepuna svečana dvorana Županijske palače odzvanjala je zvucima poezije i glazbe. Pjesnici iz raznih gradova Slovenije, iz  Makedonije, Austrije i gotovo cijele Hrvatske darovali su svoje stihove ili stihove njima dragih pjesnika. Mješoviti zbor Kapela Paulina Warasdin s maestrom Zdenkom Kuščerom dali su onaj poseban ton cjelokupnom maratonu poetskih riječi, a posebne boje darovala je mlada varaždinska likovna umjetnica Snježana Novotny

Pjesničkom maratonu prisustvovali su i uzvanici. Pjesnički maraton otvorio je počasni gost, njegova Ekselencija veleposlanik Veleposlanstva Republike Slovenije Gašper Dovžan u pratnji supruge Ane Dovžan Troha, oni su svojim prisustvom dali poseban značaj samoj manifestaciji te otvorili maraton stihovima Ferija Lainščka koje je pročitala Ana Dovžan Troha. U ime Varaždinske županije svim prisutnima obratila se  Sandra Malenica, savjetnica za kulturu u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport. Ona je poetskim pozdravnim govorom poželjela pjesnicima pregršt nadahnuća. U samom programu poeziju je govorilo nešto više od šezdeset autora.

Nakon Maratona poezije i kraćeg domjenka koji su vješto pripremili pjesnici Ružica Kišur Šafranec i Josip Šafranec, veči broj pjesnika krenuo je prema trgu Matije Gupca gdje su uz stihove i glazbu zasadili još jedan pjesnički Javor. Radost sadnje i poezija prijateljstva zasigurno će šumjeti krošnjama javora. U večernjim satima tridesetak pjesnika održalo je mali maraton poezije i glazbe u kavani Stara vaga. 

U nedjelju 26. ožujka, ispred Arene, varaždinske sportske dvorane održan je recital posvećen rijeci Dravi i prirodi. Na recitalu Poezija u toku sudjelovalo je četrdesetak pjesnika.

Dvodnevni program vješto su vodili članovi udruge Ritam misli, Ljiljana Vuglač, Ljiljana Mladenović, Nenad Slukić, Ljubica Ribić i Milan Novak.

Bez ljubavi prema poeziji i entuzijazma zasigurno takva manifestacija ne bi bila, već šestu godinu, održiva. No, svoj doprinos cjelokupnoj priči dali su i sponzori: Varaždinska županija, Grad Varaždin, Arena Varaždin, Parkovi Varaždin, Srednja škola ‘’Arboretum Opeka’’ Marčan, vinarija Šafran,  Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, OPG Vrata Zagorja.

Utemeljitelji udruge Ritam misli, Ljubica Ribić i Milan Novak i ovim putem dokazuju da je poezija poveznica koja snagom riječi ruši sve nametnute barijere. ‘’Poezija i njena bezgraničnost je siguran trag u sadašnjosti za budućnost’’ – kažu.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.