Kolumne

srijeda, 29. ožujka 2023.

Druga promocija prve zbirke ljubavne poezije „Voljeti nije grijeh“, autora Željka Bilankova

 


Dana 21. veljače 2023. na prvi dan proljeća, ujedno i Svjetski dan poezije, u prostorijama  Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u Bjelovaru s početkom u 18 sati, održana je druga promocija prve zbirke ljubavne poezije „Voljeti nije grijeh“, svestranog Željka Bilankova. Pjesnik, pisac, enigmat i aforist, rođeni Splićanin šoltanskih korijena, knjigu je tiskao u nakladi „Kvake“ iz Velike Gorice. Ista je podijeljena u dva poglavlja. Prvo, „Ljubav i sreća“, pisano hrvatskim standardnim jezikom i drugo, „Jubav i čežnja“, pisano splitskom, odnosno šoltanskom čakavicom.

Pred oko četrdesetak ljudi zbirku je predstavila u svojstvu moderatora, voditeljica Studijskog odjela, Odjela za odrasle i Zavičajne zbirke, prof. Lucija Miškić Barunić. Stihove su čitali, prof. Marina Šramek u trostrukoj ulozi, recenzentice, lektorice i urednice knjige, kao i sam autor. Dodatnu kvalitetu promocije dali su učenici Glazbene škole Bjelovar svojim impresivnim interpretacijama.

Prema zamišljenom sinopsisu za promociju, smjenjivali su se redom, proslov (u kojem je moderatorica govorila o programu, Svjetskom danu poezije i najavila sudionike, dok su recenzentica i autor pozdravili sve prisutne), glazbena dionica solo pjevanja, predstavljanje autora zbirke (crtice iz „Bilješke o piscu“), te izlaganje prof. Marice Šramek o knjizi iz recenzije(„Da nije ljubavi ne bi svita bilo“). Nastavilo se solo pjevanjem i recitiranjem prof. Šramek pjesama na standardu iz Bilankove knjige i razgovorom prof. Miškić Barunić s autorom, koji je poslije odgovorao na pitanja prisutnih. Nakon toga uslijedila je recitacija još nekolicine stihova na standardu, završna dionica solo pjevanja i autorova recitacija pjesama pisanih čakavicom. Završnu riječ održala je moderatorica i najavila prigodni domjenak. 

Sudeći po reakcijama ljudi, izrazima oduševljenja, čestitanja i srdačnog druženja u kabinetu ravnateljice, više knjižničarke Vjeruške Štivić, ova prekrasna bjelovarska večer, ostat će nesumnjivo svima u lijepom sjećanju.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.