Kolumne

utorak, 20. travnja 2021.

Odabrano 11 polufinalista tportalove književne nagrade


vrijeme: 20.04.2021.

Žiri tportala odabrao je 11 naslova koji su ušli u širi izbor za najbolji hrvatski roman u 2020. godini, odabranih među 49 pristiglih na 14. natječaj za 50 tisuća kuna vrijedno priznanje kojim se nagrađuje domaća književna produkcija.

O autorici ili autoru najboljeg romana izdanog u Hrvatskoj u 2020. godini ove godine odlučuje peteročlani žiri, koji čine prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te kroatistica i predsjednica žirija Andrea Milanko.

Na ovogodišnji natječaj za književnu nagradu tportala pristiglo je 49 naslova, a žiri je izabrao polufinalnih 11.

To su romani "Nemoj me buditi" Marka Tomaša (V.B.Z.), "Mladenka kostonoga" Želimir Periš (OceanMore), "Pristanište" Darka Šeparovića (Fraktura), "Vošicki" Marka Gregura (Hena com), "Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić (Hermes naklada), "Putar i parizer" Jerka Mihaljevića (OceanMore), "Putujuće kazalište" Zorana Ferića (V.B.Z.), "Sutra je novi ručak" Ivice Ivaniševića (V.B.Z.), "Radio Siga" Ivana Vidaka (Sandorf), "Obrane okusa smrti" Željke Matijašević (Durieux) i "Slani mrak" Lore Tomaš (Hena com).

Pet finalnih naslova tportalov žiri odabrat će u svibnju, a pobjednica ili pobjednik bit će proglašen/a u lipnju.

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman od 2008. godine dodijeljena je trinaest puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku i izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Prošle godine najboljim je proglašen roman "Proslava" pisca Damira Karakaša u izdanju OceanMora. (Hina)

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.