Kolumne

petak, 26. ožujka 2021.

V.B.Z | 144 rukopisa u konkurenciji za nagradu za najbolji neobjavljeni roman

 

Do 20. veljače 2021., do kada je bio otvoren ovogodišnji natječaj, zaprimljena su 144 rukopisa koja ove godine, po sedamnaesti put, konkuriraju za jednu od najvažnijih regionalnih književnih nagrada. Ovo je u 17 godina trajanja ove nagrade, najveći broj pristiglih prijava na V.B.Z.-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman. Možda je pandemija natjerala ljude da izvade nedovršene rukopise iz ladica i napokon ih dovedu do kraja.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto, što je najveći financijski iznos za jednu književnu nagradu u cijeloj regiji autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike pa su u posljednje dvije godine dosadašnji pobjednici Katarina, Velika i Mala Olje Knežević i Divljakuša Marine Šur Puhlovski objavljeni i na engleskom jeziku, nedavno je Brdo Ivice Prtenjače objavljeno na njemačkom, a upravo se spremaju još neki prijevodi pobjedničkih romana na velike jezike.

O pobjedniku će odlučivati žiri koji djeluje u sastavu Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Mile Stojić i Drago Glamuzina.

Zahvaljujemo svim sudionicima i veselimo se što ćemo nizu uspješnih romana dodati još jedan odličan naslov!

***
Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2020. godine dobili su Josip Mlakić za roman „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za roman „Wonderland“ i Jelena Marković za roman „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za roman „Brdo“, Marina Vujčić za roman „Susjed“, Lada Vukić za roman „Specijalna potreba“ i Ivica Ivanišević za roman „Knjiga žalbe“, Marina Šur Puhlovski za roman „Divljakuša“, Olja Knežević za roman „Katarina, Velika i Mala“ te Žarko Jovanovski za roman „Pizzeria Europa“.
 
Za sve ostale informacije javite se na
e-mail: lidija.krvaric@magmedia.hr ili mob: 091 3110 440.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.