Kolumne

ponedjeljak, 22. veljače 2021.

Književni petak | Tradicija, baština i ideologija - 26. veljače 2021.



Pozivamo Vas na tribinu Književnog petka u petak, 26. veljače, koja će se održati u čitaonici na 1. katu Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6, s početkom u 20 sati.

Tradicija, baština i ideologija

Kulturna, književna i umjetnička baština i tradicija ključne su nositeljice ideoloških značenja. U tom smislu, institucionalizirano znanje o njima pretežito je podređeno reprodukciji dominantnih pripovijesti, rijetko se upuštajući u kritiku njihovih temeljnih pretpostavki. U širem postsocijalističkom kontekstu, to znači da shvaćanjem kulture, umjetnosti i književnosti, kao i njihovih povijesti, upravlja nacionalno-liberalni konsenzus koji naš pogled unatrag prekraja u skladu sa svojim antagonizmom prema prethodnom društvenom uređenju i njegovim dostignućima. To prekrajanje služi se različitim strategijama: ponekad je riječ o negaciji činjenica i praksi neuklopivih u obzor današnje građanske ideologije, a ponekad o njihovom tendencioznom izobličavanju i kooptaciji.

O transformacijama shvaćanja kulturne baštine, književnosti i umjetnosti od devedesetih naovamo, primjerima proizvodnje znanja suprotstavljenog ideološkom konsenzusu, kao i o međunarodnim raspravama o dekolonizaciji i depatrijarhalizaciji kulture, govorit će povjesničarka umjetnosti Sanja Horvatinčić, pisac i kritičar Dinko Kreho i članica kustoskog kolektiva BLOK Ana Kutleša. (L. P.)

Književni petak uređuje i vodi Lujo Parežanin, urednik i novinar na portalu Kulturpunkt.hr.

Događaj se organizira u skladu s epidemiološkim mjerama te se za dolazak na tribinu potrebno prijaviti.

Prijave se primaju na e-mail knjizevni.petak@kgz.hr ili na telefon 01/4572-084 do popunjenja mjesta ili do četvrtka, 25. veljače.

Tribina će se istovremeno prenositi putem Facebooka Književnog petka: https://www.facebook.com/knjizevnipetak/.

Srdačan pozdrav!

Uredništvo Književnog petka
Gradska knjižnica
Knjižnice grada Zagreba
Starčevićev trg 6
10000 Zagreb

tel: 01/4694-327

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.