Kolumne

četvrtak, 25. lipnja 2020.

6 finalista V.B.Z. nagrade u utrci za 100.000 kuna!


Za V.B.Z. književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2020., koja se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100.000 kuna, do 10. veljače 2020., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 82 rukopisa pod šifrom. U drugom krugu selekcije članovi V.B.Z.-ova žirija Zoran Ferić (predsjednik), Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš među 12 finalista odabrali su šest romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih. To su:

1. šifra: BOLNICA22-25
roman: Pisma iz Vinogradske

2. šifra: Facel Vega
roman: Albert

3. šifra: pierrette lunaire
roman: Dobra devojka

4. šifra: PUNK JE MRTAV
roman: GHOSTarbajterS

5. šifra: umiljato janje
roman: Pavelova prava ljubav

6. šifra: Žuti žutuju crveni putuju
roman: Sampas



Nagrada se dodjeljuje već šesnaesti put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz regije, ali i nepoznati koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni. U vremenima kada se književne nagrade gase, a razumijevanja za kulturu je sve manje, ovakva je nagrada izuzetan poticaj oživljavanju književne scene.


Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2019. godine dobili su Josip Mlakić za „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za „Wonderland“ i Jelena Marković za „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za „Brdo“, Marina Vujčić za „Susjed“, Ivica Ivanišević za „Knjigu žalbe“ i Lada Vukić za „Specijalnu potrebu“, Marina Šur Puhlovski za „Divljakušu“ te Olja Knežević za „Katarinu, Veliku i Malu“.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.