Kolumne

petak, 24. travnja 2020.

Čitatelji na mjestu radnje oduševljeni opisima svog susjedstva i zavičaja




Piše: Sandra Pocrnić Mlakar
Kornelija broj oblake iznad Kvarnera, a savršeni ustroj temelji se na radovima Ruđera Boškovića. Kad nije putovala po svijetu, tajkunova kći stanovala je u velikom stanu u centru Zagreba. Krletka od mora u Indijskom oceanu privukla je Josipa iz Novog Zagreba, Alina je zagrljaje u koje pripada otkrivala u Opatiji… Akcija „Beletra daruje čitatelje na mjestu radnje“ održana u Noći knjige, bila je prilika da čitatelji promotre gradove i ulice u kojima se svakodnevno kreću iz drugog ugla, očima pisaca, te prilika za upoznavanje tema i razloga za pisanje naših pisaca i poruka koje nam žele priopćiti. Odlomci iz knjiga koje su darivane objavljivani u protekla četiri dana potaknuli su čitatelje na otkrivanje nedavno objavljenih romana i zbirki poezije naših autora na koje dosad nisu obraćali pozornost. Prema komentarima, za mnoge su domaći autori bili pravo otkriće, dok je poezija „Kolekcionara ljubavi“ i Jana Bolića izazivala uzdahe oduševljenja.

Čitatelji koji su sudjelovali u akciji nisu se svi javljali baš s mjesta radnje navedene u knjizi, pa, primjerice, knjiga o Slavoniji putuje u Istru, a knjiga o Koprivnici u Osijek, ali svi su podrijetlom ili na neki drugi način vezani uz kraj koji je opisan u knjizi koju su zaželjeli pročitati.

U četiri kruga darovane su tri knjige s mjestom radnje u Rijeci, Kvarneru i Opatiji (Stjepo Martinović „Kornelija broji oblake“, Vlasta Janton Zagrljaj u koji pripadam i zbirka poezije Jana Bolića Trenutci), tri knjige s mjestom radnje u Zagrebu (Dragana Radusinović Tafra „Tajkunova kći“, Dinko Mihovilović „Krletka od mora“ i zbirka poezije Davora Krivskog „Kolekcionar ljubavi“), dvije knjige o Slavoniji i Podravini („Drugi peron, četvrti kolosijek“ Mirele Španjol Marković i „Starenje za početnike“ Branke Erdelji Štivić), ljubić o zaleđu Splita (Kate Mitchell „Izdana od svih“) i krimić s mjestom radnje u Dubrovniku (Zoran Lisjak „Savršeni ustroj“).

U svakom krugu izabrana su i po dva dobitnika utješnih paketa u kojima su knjige iznenađenja.
Nakon prvog darivanja u karanteni koje je započelo u ožujku te aktualnog darivanja u Noći knjige, Beletra najavljuje novo darivanje sredinom svibnja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.