Kolumne

četvrtak, 23. svibnja 2019.

Starenje za početnike, roman o bezvremenskim osjećajima


Branka Erdelji -Štivić





 Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

- Gospođo, a zašto Vi svog svog nogometaša nikako ne želite u svom svijetu? Ha?
- Zato što je moj svijet u stvarnosti, a ona nam nije naklonjena. U stvarnosti nema onog što mi jesmo, snovi i čarolija.

Bio je to dijalog iz romana Branke Erdelji-Štivić "Starenje za početnike" kojim su Marija Sekelez i Andrej Dojkic osvojili gromoglasan pljesak na promociji knjige „Starenje za početnike“ u knjižari hoću knjigu Megastore. Andrej Dojkić pojavio se kao iznenađenje večeri u dirljivoj sceni između 63-godišnje Ite i 48-godišnjeg Tome, likova iz romana koji su autorici, kako je rekla, pomogli da odgovori na pitanja koja nije znala ni postaviti. Promocija romana pred brojnim prijateljima, novinarima i članovima obitelji bila je svečano predstavljanje autorice i spisateljice Branke Erdelji-Štivić koja je do umirovljenja svojim pacijentima u Koprivnici i suradnicima u Zagrebu bila poznata kao dr. Erdelji-Štivić.


Autorica s urednicima i glumcima

Milena Benini, urednica romana, ispričala je kako joj je na radionici kreativnog pisanja Branka Erdelji-Štivić najavila roman s naslovom „Starenje za početnike“ i već tada znala je da taj roman treba biti objavljen i da ga želi uređivati. Roman ima osobine ženske proze, a važan je kao urbani roman i zbog aktualne teme prelaska iz profesionalno aktivnog života u mirovinu i krize koja nastaje u tom životnom razdoblju, čiji su potencijali kod nas još neotkriveni i zasjenjeni predrasudama o ženi u zreloj dobi.

Marija Sekelez i Andrej Dojkić kao Ita i Tomo


Budući da je Branka Erdelji Štivić u „Starenju za početnike“ opisala žive i svježe osjećaje koji su izvori kreativnosti bez obzira na dob, ilustraciju za naslovnicu romana u stilu bezvremenske Modesty Blaise nacrtala je Helena Klakočar, najnagrađivanija hrvatska crtačica stripa. Helena Klakočar je svojim stripom „Nemirno more“ 2000. godine osvojila parišku nagradu Alph Art, najveću nagradu koju je hrvatski strip dobio još od 1971. godine, kada je u Montralu nagrađen Nedjeljko Dragić. Na ovoj naslovnici ništa nije slučajno, komentirala je Helena Klakočar, koja se prisjetila kako je lustraciju crtala za vrijeme boravka u Parizu. Jednako tako na promociji „Starenja za početnike“ nije bila slučajna ni frizura Marije Sekelez, koja je bob frizurom i crvenim okvirom naočala postigla sličnost s likom na naslovnici.

Branka Erdelji Štivić
primijetila je da tek prije interpretacije Marije Sekelez nije ni znala koliko su scene u romanu dramatične. Kako je rekla, roman je napisala jer je nakon odlaska u mirovinu shvatila kako je puno toga u njezinom životu iz nekih razloga ostalo neizrečeno, što je publika pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Promocija knjige „Starenje za početnike!“ bila je i prilika da okupljeni umjetnici podsjete na svoje aktualne projekte. Andrej Dojkić pozvao je publiku u Gavellu na predstavu Ikar, u kojoj glumi Ikarova brata. Marija Sekelez najavila je predstavu „Duga u crnini“ po motivima autobiografske proze Marine Cvetajeve. Helena Klakočar ovih dana promovira svoju novu strip-reportažu „Zid Mediteran“ u kojoj se bavi temom izbjeglištva, a Milena Benini svoj novi roman „Mletački sokol“, distopiju o svijetu nakon potopa.

Spisateljica Branka Erdelji-Štivić najavila je sljedeće predstavljanje knjige u knjižnici u Koprivnici, 4. lipnja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.