Kolumne

petak, 26. travnja 2019.

Novi roman švedske autorice Camille Läckberg objavljen istodobno u većini europskih zemalja


Zlatni kavez, novi roman Camille Läckberg, upravo je objavljen na hrvatskom jeziku u izdanju V.B.Z.-a i u prodaji je od 26. travnja. Roman je objavljen gotovo istodobno u većini europskih zemalja, s istom naslovnicom.

Novi napeti triler Camille Läckberg mračna je priča o izdaji, ženskoj osveti i pravdi, a ujedno i posveta ženskoj snazi i sestrinstvu. 

S 23 milijuna prodanih knjiga u više od 60 zemalja, Camilla Läckberg nedvojbeno je najpoznatija suvremena švedska autorica u svijetu. Svjetsku slavu stekla je svojim trilerima smještenim u idilični švedski obalni gradić Fjällbacku, ali sada svoj karakterističan stil pisanja i specifičnu atmosferu romana iz prijašnje serije knjiga zaokreće u novom smjeru.

U ovom romanu Läckberg u svoj romaneskni svijet uvodi novi glavni ženski lik – Faye. Ona je snažna žena koja je iskorištena i izdana, ali koja uspijeva preuzeti sudbinu u svoje ruke. Triler „Zlatni kavez” dramatična je i odvažna priča koja pomiče granice – anatomija osvete jedne žene koja je odbila biti žrtva.

Camilla Läckberg © Magnus Ragnvid
Camilla Läckberg u ovom romanu preispituje društvene norme i konvencije i kaže kako je lik Faye proizašao iz mnogobrojnih priča koje je godinama slušala o ženama koje su prisilile svoja tijela i umove na pokornost kako bi se pridržavale određenih društvenih normi i stereotipa:

„Svi znamo kakva bi za neke trebala biti 'dobra djevojka'. Dobra kao mršava, dobra kao lijepa. Dobre su djevojke ljubazne, ne povisuju glas i ne bune se, bez obzira na to što im čine. Protekla godina pokazala nam je strahotu svega toga – tek onda kad su žene progovorile. Sa Zlatnim kavezom želim to pomaknuti još dalje i pokazati što se dogodi kada svoju neumornu i potpunu odanost žena preusmjeri s muškarca prema sebi samoj i prema drugim ženama“, kaže Camilla Läckberg.
 
Läckberg je još nadodala:
 
„Nijedna moja knjiga nije mi predstavljala toliki izazov kao Zlatni kavez, kao ženi i kao spisateljici. Morala sam u potpunosti izaći iz svoje zone sigurnosti, a nisam imala hrabrosti nešto tako prije napisati. S ovom knjigom postavila sam izazov samoj sebi i cijeloj svojoj autorskoj karijeri. Ali postala sam hrabrija i jača tijekom godina i sad je došlo vrijeme. Zaista se nadam da će se roman svidjeti mojim čitateljima.“
 
 
Roman potražite u svim knjižarama, na kioscima, u poštanskim uredima i na www.vbz.hr.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.