Kolumne

četvrtak, 29. studenoga 2018.

Zlatna kočija stihova na putu za očaravanje | Zbirka književnih, likovnih i fotografskih radova grupe autora


Zlatna kočija stihova krenula je na put  10. srpnja, 2018. godine u kasnim poslijepodnevnim satima kada je raspisan interni natječaj za članove fb Grupe„Zlatna kočija stihova“ Sisak i poetskog portala „Očaravanje“. Nosila je pregršt stihova, proznih ostvarenja, likovne i fotografske radove. Etapa puta zacrtana je jedne tople ljetne večeri kada je Mirjanina ideja stigla na Marijin e-mail. I odmah je pao dogovor. Mirjana će obaviti poslove organizacije, grafičku obradu i ostale poslove neophodne da bi knjiga ugledala svjetlo dana, a Marija će urediti i lektorirati knjigu.

Stiglo je obilje materijala i odmah nam je bilo jasno da posao neće biti lak. Ne zbog toga što bi trebalo tražiti kvalitetu, već zbog toga što, limitirani obimom knjige, nismo u nju mogli uvrstiti sve književno vrijedne tekstove. Nosilo nas je stvaranje knjige, nosili su nas radovi autora koji su zadovoljili sve estetske kriterije umjetničkog djela i možemo reći da je zbirka stvarana s posebnim umjetničkim užitkom, da je rođena samo na entuzijazmu i ljubavi prema lijepoj književnosti, likovnoj umjetnosti i fotografiji. 

Zadovoljstvo je izazvala i njezina raznolikost, bogatstvo jezika i dijalekata, spoj riječi i likovnih ostvarenja. 

Knjiga je podijeljena na četiri cjeline: poeziju, pripovjednu prozu, esej i likovna ostvarenja. U njezino tkivo utkani su radovi ovih autora Ana Christen, Anamarija Galić, Anđa Jotanović, Anja Lekić, Amalija Ljubica Sedlaček, Ankica Magačić, Biserka Spajić, Branko Tompić, Davorka Flego, Džehva Havić, Emilija Dević, Evica Kraljić, Fani Vlasta Horvat, Glorija Wolf, Ivka Pavić, Jasenka Medvedec, Jadranka Sesar, Jadranka Varga, Jasna Šemiga Pintarić, Katica Felštinski, Kristina Soldo Gašpar, Lela Vučković, Lidija Polak, Ljerka Varga, Ljiljana Brković Zorčić, Maja Tomulić Kurelić,  Marija Juračić, Mile Lisica, Mirjana Pejak Peki,  Neda Milenkovski (Alba Istrijana), Nevia Kožljan, Rozaida Naglav, Ružica Gavranović, Sandra Vulin, Sanja Strukar Križanac, Slobodanka Grljuišić, Sonja Smolec, Spomenka Mišić Krebs, Stanka Sršen, Suzana Marić, Tea Žigman, Vanja Michelazzi, Vesna Andrejić Mišković, Zlatko Martinko (posthumno), Zoran Hercigonja i Zvjezdana Karmela Hercegovac. 

Dragi čitatelju, ukrcaj se u kočiju i kreni, jer poezija jest zlatna kočija koja će te nositi predjelima očaravanja!

Marija Juračić i Mirjana Pejak Peki

Osobna karta knjige: 

Naziv: ZLATNA KOČIJA STIHOVA NA PUTU ZA OČARAVANJE

Autori: Članovi fb Grupe „Zlatna kočija stihova“ Sisak i poetskog portala „Očaravanje“
Ilustracija naslovnice: Ankica Magačić, sisačka fotografkinja
Cip zapis je dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 001007824, ISBN 978-953-59308-1-5

3 komentara :

Unknown kaže...

Hvala Sonja i Vedrane u ime svih autora

Marija Juračić kaže...

Hvala Uredništvu što je na svoju vrijednu postaju primio našu kočiju stihova. Uvijek je ugodno u društvu ljudi koji se s Muzama druže!

Unknown kaže...

Pozdrav svima. Moja kćer i ja također smo poetski nadarene. Ima li za nadmjesta u vašoj kočiji? Možemo li vam nešto poslati od svojih uradaka da se upoznamo? Kako da to učinimo? Hvala

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.