Kolumne

četvrtak, 26. listopada 2017.

HDS ZAMP prikuplja i isplaćuje autorske naknade za književnike, prevoditelje i ilustratore



Od 2013. godine Ministarstvo kulture RH osigurava Društvu hrvatskih književnika (DHK) primjerenu naknadu za javnu posudbu književnih djela svim nositeljima prava na književna djela – književnicima, prevoditeljima i ilustratorima. DHK, kao nositelj Odobrenja za kolektivno ostvarivanje prava javne posudbe i prava naknade za privatno kopiranje, od ove je godine povjerio poslove ostvarivanja tih prava HDS ZAMP-u.

Stručna služba HDS-a ima uspješno dugogodišnje iskustvo ostvarivanja autorskog i srodnih prava. Tako će ubuduće, slijedom sklopljenog ugovora, HDS ZAMP u ime DHK-a obavljati sve poslove potrebne za realizaciju distribucije naknada autorima i nasljednicima ali i ostalim nositeljima prava. Temelj za to bit će izvještaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK). Naš zadatak uključuje obradu podataka o posudbi i autorima te obračun i isplate utvrđenih naknada. Ostvarivanje ovog prava ne odnosi se samo na redovne članove DHK, nego i članove drugih književnih, prevodilačkih,  ilustratorskih ili likovnih udruga kao što su Hrvatsko društvo pisaca HDP, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade HDKDM, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca DHKP, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ULUPUH i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika HDLU. Važno je znati da mogućnost ostvarivanja prava javne posudbe imaju i oni nositelji prava koji nisu članovi niti jedne spomenute udruge.

Ponosni smo što smo dobrim poslovanjem u ostvarivanju autorskih prava glazbenika dobili povjerenje i hrvatskih književnika. HDS ZAMP će uložiti sve svoje znanje kako bi za sve književne kreativce radio jednako dobar posao kao za glazbenike. Pozivam sve zainteresirane da nam se jave kako bismo što kvalitetnije i brže isplatili naknade,“ izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Na adrese oko 1300 autora, nasljednika i nositelja književnih prava poslani su dopisi obavijesti te punomoći u cilju prikupljanja svih podataka. No to sigurno nisu svi koji se nadaju „književnim tantijemima“. Ako još niste dobili tu obavijest a autor ste, prevoditelj ili ilustrator nekog književnog djela dostupnog u knjižnicama, neovisno o članstvu u udrugama, javite nam se kako biste ostvarili svoja prava.

Ispunjeni i potpisani obrazac Punomoć za ostvarivanje prava javne posudbe  i Izjavu o PDV-u molimo poslati poštom na adresu:

Hrvatsko društvo skladatelja,
Služba zaštite autorskih muzičkih prava,
Heinzelova 62a
10 000 Zagreb
  Za sve informacije oko ostvarivanja prava javne posudbe dostupan je i e-mail:
javna.posudba@hds.hr 

Izvor: http://www.zamp.hr

Vezane objave:

ZAMP nakon glazbe preuzima naplatu prava za pisce i prevoditelje


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.