Kolumne

petak, 21. listopada 2016.

Ana Čaić Blažević | Lori Nelson Spielman: Sve što sam željela


https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/14720446_1097733506975914_7429933071783545808_n.jpg?oh=ac24c86140336ba9451dc6c71046218e&oe=58A7E004Originalni naziv : The Life List, Lori Nelson Spielman
Prevoditelj: Divina Marion
(FOKUS KOMUNIKACIJE)

Brett Bohlinger ima sve što treba. Uspješna je direktorica u majčinoj kozmetičkoj tvrtki, ima stan u potkrovlju u prestižnom dijelu grada  i ambicioznog dečka na kojem bi joj mnoge djevojke zavidjele. Na prvi pogled, Brett ima savršeni život.

Kad joj se majka odjednom razboli i umre, Brett se suočava sa gubitkom jedinog roditelja koji ju je istinski volio, osobe koji bi je uvijek savjetovala i na koju se mogla osloniti, koja joj je uvijek mogla izgladiti sve životne poteškoće, odgovoriti na svako pitanje i popraviti bilo koji problem.  Odlučna u namjeri da će majci ostati kćer kakva je oduvijek bila, Brett od sebe zahtjeva da bude savršena sestra i šogorica te savršena majčina zamjena, no, sama nema povjerenja u svoju sposobnost za uspjeh. Ubrzo nakon čitanja majčine oporuke Brett doživljava još jedan šok. Umjesto nasljedstva i  položaja u majčinoj tvrtki, majka joj uvjetuje dobivanje nasljedstva samo ako ispuni popis životnih ciljeva koji je napisala još  kao četrnaestogodišnjakinja.

I za sve to ima samo godinu dana.

Čitajući popis, Brett je prilično razočarana majčinom odlukom. Jer kako će uopće ostvariti dobar odnos s ocem ako je mrtav već nekoliko godina? Zaljubiti se a već je zaljubljena? Nabaviti konja a živi u gradu? Ili pak psa a zna da nema vremena za tako nešto. Nastupati na pozornici? Zaposliti se kao nastavnica? Dijete ili dva za godinu ili dvije?! U tridesetčetvrtoj, a biološki sat joj odavno otkucava zadnje otkucaje!?

Brett ne razumije majčine odluke ali ubrzo prihvaća činjenicu da će svoj život morati rastaviti na djeliće i ponovno ga pokušati sastaviti. U pokušaju da prevari majčinog odvjetnika pokušavajući mu dokazati da je već zaljubljena ili pokušavajući naći posao u nastavi ali samo na zamjeni jer bi taj posao trajao nekoliko dana Brett saznaje da ju je majka i predobro znala očekujući svaki njen potez  i ostavljajući joj pisma u kojima bi objašnjavala svaki svoj postupak za navedeni zadatak. I tek tada Brett kreće u potragu za svojim tinejdžerskim snovima i na putovanje koje će joj u potpunosti promijeniti život ali i nju samu.

Polako Brett shvaća da ponekad ono što ste mislili da niste htjeli  može biti blagoslov. Kako je završavala popis shvatila je da joj ti zadaci donose radost koju nije očekivala. Sreća nije nešto što nastojimo postići, ona dolazi  nakon ispunjenja unutrašnjeg sebe. Svaki njen postavljeni zadatak bio je plodno tlo u kojem ona iz djevojke koja je bila kreće prema ženi koja će biti. U svojoj oporuci majka joj je dala najveći dar koji majka može dati - ne materijalno nego duhovno bogatstvo, putokaz, iako davno napušten s jednostavnim stvarima koji u životu donose najveću sreću, lekciju o tome kako slijediti vlastite snove, i ako je ona u pitanju, nikad ne pristati na kompromise.

Sve što sam željela obvezno je štivo za svaku ženu. Svi smo postali malo previše komforni u našim životima, bez uplitanja bilo kakvih rizika. Bez ikakvih pitanja, uz stalne kompromise. Spielmaničina knjiga inspirirati će vas da preispitate svoj život, da utvrdite uzimate li ono najbolje od njega. Čak mi je pomalo i žao što ja nisam napisala svoj popis kao tinejdžerica. Bilo bi jako zanimljivo vidjeti jesam li se i koliko promijenila. No, za to nikada nije kasno.

Gdje je olovka? Da vidimo ... # 1 ...

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.