Kolumne

subota, 27. kolovoza 2016.

Vujica Ognjenović | Čovjek koga su voljeli anđeli


https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14051711_286085498428321_331614329316051024_n.jpg?oh=9ff56cd5b1f0fef59de753ad4026d32c&oe=585C1F01Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je iz tiska upravo izašla knjiga "Čovjek koga su voljeli anđeli" Vujice Ognjenovića.

U RAZGOVORU S ANĐELIMA
Pred čitaocem je izuzetna knjiga koja, prateći životnu priču jednog izabranika, prateći tajnu mističnu knjigu jednog života, pokazuje vertikalu ljudskog trajanja na prostorima Balkana. Obrad, dijete s natprosječnim razumom i duhovnim osjetilima, poput Manovog Feliksa Krula, probija se kroz život u surovim povijesnim okolnostima. Mistično i misterija života paralelno teku u Crnoj Gori potkraj 19. i prvoj polovici 20. stoljeća.

Iza privida memoarskih spisa, roman Vujice Ognjenovića "Čovjek koga su voljeli anđeli", pokazuje raznovrsne mogućnosti literarne stvarnosti i igre u njoj. Starac koji je zabilježio kratku povijest o svom životu dobiva poziciju glavnog junaka i pripovjedača, pri čemu postoji i redaktor - potomak koji rukopisu svoga pretka daje obličje umjetničke tvorevine i dopunjuje ga napomenama.

"Čovjek koga su voljeli anđeli" svojevrstan je palimpsest različitih žanrova. Pored (auto) biografskih elemenata, zatičemo i obilježja karakteristična za srednjovjekovna vremena, a pojedinačna poglavlja mogla bi se čitati i kao zasebne pripovjetke. Čitatelj ove knjige, lako se vraća na svoja ključna životna pitanja, ona o Bogu, o onostranim silama, o pojmovima dobra i zla, pred kojima suvremeni čovjek sve češće uzmiče.

Pratimo čitav Obradov život kao gledanje očima duše. On se već u djetinjstvu izdvajao umnošću, znanjem, pameću, dobrotom, pobožnošću i bogougodnim životom. Vođen svojim anđelom čuvarom, Obrad vidi ono što drugi ne vide i čini ono što je za druge nemoguće, ukratko, biva izabranikom neba.

Neobične priče o Mratinjanima, koje daju okvir ovoj životnoj priči, objedinjuje povlašteni narator kome su se ljudi povjeravali i koji je znao i ono što mu nisu ispovjedili. Teške sudbine i još teži grijesi stvaraju mozaik ljudskog usuda. Ovaj roman slika čovjekovu vezu sa onostranim, ali i predočava njegovu bestijalnu prirodu kroz brojne bitke i ratove na ovom podneblju.
Nenad Šaponja

Bilješka o piscu: Vujica Ognjenović je objavio knjige eseja iz oblasti religije i filozofije: "Čekajući Boga" (1996), "Tragom Božjih tajni" (1996), "Put i bespuća" (1998), "Živi svjedok" (1998) i "Proroci govore" (2000), u kojoj su data tumačenja biblijskih proročanstava od strane najpoznatijih svjetskih teologa, pogotovo onih proročanstava koja se tiču ​​posljetka, odnosno Trećeg svjetskog rata, Armagedona i Sudnjega dana; knjige priča: "Taj drugi svijet" (1999) i "Natprirodne i druge priče" (2011); romane: "Znak anđela" (1999), "Pukova mreža" (2002), "Pustinjska ruža" (2005), "Dar podzemlja" (2007) i "Poljubi zmiju, anđele" (2008); knjige intervjua "Servantesova djeca" (2007) i "Scripta manent verba Volant" (2009); kao i knjige "Prevedena književnost - kritike i prikazi" (2012) i "Sanjarica - tumačenje snova" (2014). Neki od spomenutih naslova prevedeni su na engleski i njemački jezik. Objavio je preko tisuću članaka iz oblasti književne kritike i prikaza knjiga, kao i intervjua s najpoznatijim piscima svijeta, filozofima i povjesničarima. Završio je Stomatološki fakultet u Beogradu. Živi u Herceg Novom.

AGORA Pres služba
Suradnik, Tatjana Debeljački

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.