Kolumne

ponedjeljak, 1. svibnja 2023.

Predstavljanje knjige „Nikola Tesla ispod paučine“ Marija Filipija

 

Nikola Tesla ispod paučine naziv je knjige koju će autor Mario Filipi predstaviti u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu (Gospojska štrada 1) u srijedu 3. svibnja u 19 sati u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Mario Filipi, novinar i publicist, hrvatski branitelj i stopostotni invalid Domovinskoga rata u knjizi Nikola Tesla ispod paučine čitateljima otkriva do sada nepoznate činjenice o Nikoli Tesli, čiji je život pokušao što bolje upoznati iščitavši brojne dokumente i članke te pronašavši svu silu novih podataka o ovom „veličanstvenom geniju“.

Autor ističe: „Došao sam do dokumenata koji govore o Tesli kao osobi. Tesla je bio suosjećajan, društven i duhovit čovjek, a u knjizi sam objavio i puno dokumenata koji govore o povijesti i administrativno-političkom stanju u doba njegova rođenja.”

Mario Filipi završio je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Braniteljima u Domovinskom ratu pridružio se kao snimatelj i fotoreporter 1. kolovoza 1991. dragovoljno stigavši u Osijek s kamerom u ruci. Trudio se raditi ono što najbolje zna – pisati i snimati, kako bi istina o ratu probila sve tadašnje medijske prepreke. Kobni trenutak stigao je u nedjelju 13. listopada 1991. kada se je našao na krivome mjestu u krivo vrijeme. Između sela Nuštar i Marinci, na domak Vukovaru, granate iz srpskog tenka ubile su deset hrvatskih vojnika, a Filipi je teško ranjen. Tenkovska granata odnijela mu je lijevu ruku i desnu nogu.

Nakon povratka u život i živeći bez ruke i noge pisao je kolumne, a objavio je i tri knjige: Nikola Tesla ispod paučine, Na istočnom pragu Domovine (o ratnim događanjima) te zbirku pjesama Od mira do rata i natrag.

U novije vrijeme napisao je glazbeno-humorističku monodramu pod naslovom Kako glumiti normalnog čovjeka. Usprkos hendikepu, živi vrlo aktivno, bavi se sportom, voćarstvom, glumom, fotografijom, novinarstvom i književnošću, a dvaput je pokušao preplivati kanal La Manche.

Ulaz je slobodan, a autor je najavio i iznenađenje za sve posjetitelje.

Renata Dobrić, GK Kaštela

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.