Kolumne

petak, 2. prosinca 2022.

„slagalice“ Milana Bešlića u Gradskoj loži U Zadru



U organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Udruge 3000 godina Zadar, u Gradskoj loži Narodnog muzeja, u srijedu 30. studenoga 2022. godine predstavljena je zbirka pjesama „Slagalice“ pjesnika Milana Bešlića, jednog od vodećih hrvatskih imena likovne i književne kritike, autora više od stotinu izložbi suvremenih hrvatskih kipara i slikara.


U predstavljanju djela Milana Bešlića, uz samog autora, sudjelovali su gospođa dr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, sa Sveučilišta u Zadru, i književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić.


U pozdravnoj riječi Renata Peroš je zaključila: „Bešlićeve „Slagalice“ uvode nas u čaroliju igre slaganja riječi, što i je poezija, jedina ljepota koja je uvijek s nama. Pred blagdane Božića, mi predstavljajući ovu zbirku pjesama obnavljamo jedan od prvih darova – rođenje Riječi.“  

Velikan hrvatskog kiparstva Kuzma Kovačić, urednik „Slagalica“ i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Hvaru, koja je zbirku objavila, u nemogućnosti da osobno sudjeluje u programu uputio je riječi potpore: „Kao što je Milan pratio i pisanom riječju podupirao moja kiparska nastojanja, nastojao sam i ja pratiti hod na njegovu pjesničkom putu. Zato sam mu zahvalan što mi je povjerio  dužnost urednika ove knjige.“

Sanja Knežević  govoreći u Bešlićevoj poezije je ustvrdila: „U „Slagalicama“ usložene su sve dimenzije života – i javne i intimne, pa čak i tajne zapretane u jezik. „Slagalice“ se u tom smislu mogu doživjeti i kao poligon za igru jezičnom stvarnošću- Za pjesnika Bešlića, sve je igra – i kada bismo njegovu poeziju promatrali u dijakronijskom kontekstu hrvatskog pjesništva, čini mi se da bismo ga mogli promatrati kao nasljedovatelja „slamnigizma“ koji je „slamnigizam“ doveo do krajnosti“.

„Svaku bi se Bešlićevu pjesmu moglo i trebalo zasebno komentirati s užitkom i razlogom, jer u „Slagalicama“ kao da imamo antologiju hrvatskog pjesništva kazanu na Bešlićevski način“, zaključio je predstavljanje „Slagalica“, književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić.  


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.