Kolumne

petak, 30. prosinca 2022.

Novo izdanje romana „Triesduja“

 

U sunakladništvu Udruge za kulturu „Ča?“ i Izdavačke kuće Redak krajem prosinca 2022. izašlo je 2. izdanje popularnog romana „Triesduja“, autorice Tatjane Udović. 

Nakon prvog izdanja 2007. godine, roman je bio promoviran po brojnim knjižnicama, osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima te je vrlo brzo doživio veliku popularnost zbog teme bliske mladima i onima koji se tako osjećaju.
„Triesduja“ opisuje mikrokulturu na liniji br. 32, u autobusu koji prevozi opatijske srednjoškolce iz Rijeke u Opatiju i obrnuto.

Tatjana Udović za temu svog pripovijedanja uzima ono što je obilježilo njeno srednjoškolsko obrazovanje, ali i životno iskustvo – vožnju na liniji 32. Nije to samo vožnja od Rijeke do Opatije, nego učenje preživljavanja u prilično nehumanim okolnostima, svojevrsna „škola guranja“ u kojoj opstaju samo najizdržljiviji


Glavnu riječ u Triesduji ima grupa muških likova koju vodi negativac Lay, sedamnaestogodišnjak bezobziran u borbi za sjedala u pretrpanom autobusu. Priča je to o odrastanju, o vječnom sukobu mladih sa svijetom oko sebe, a posebno sa starijima, o međusobnom nerazumijevanju djece i odraslih, o adolescentima koji se, naizgled najbolje osjećaju u ulozi „pijanih divljaka“, sami protiv svih, zaštićeni solidarnošću većine (ili manjine).

Roman se može nabaviti u Udruzi za kulturu „Ča?“ (udruga.ca@gmail.com) , riječkim V.B.Z. knjižarama te Web knjižari Redak putem linka: http://www.webknjizara.hr/knjige/triesduja-tatjana-udovic

 

 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.