Kolumne

ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Jaki ženski likovi u romanu i na promociji „Ubojstva na Mrežnici“


Slavica Mandić u publici
Krimić bez akcije, jurnjave automobilima i opisa nasilja napisala je profesorica engleskog Anđelka Kliment. Smjestila ga je u imaginarne toplice na Mrežnici, u okolicu Karlovca i Duge Rese, dok detektivi raspravljajući o zagonetki ubojstva na Mrežnici šeću Srebrnjakom i Trgom bana Jelačića, objeduju u Esplanadi i organiziraju božićne domjenke u prostranim zagrebačkim stanovima. Krimićem „Ubojstvo na Mrežnici“ Anđelka Kliment predstavila je čitateljskoj publici podžanr cosy crime, ugodni krimić bez otvorenog nasilja. Na promociji knjige pred prepunom Knjižnicom Bogdana Ogrizovića o podžanru cosy crime govorila je Anika Rešetar Drvar, dok je odlomke iz romana čitala glumica Marija Sekelez.
Uvertira u promociju bio je gitaristički nastup mladog Juraja Prizmića koji je izveo
kompoziciju „La melancholia“ Mria Giulianija. Promociji je prisustvovala i Slavica Mandić, udovica velikog književnog kritičara Igora Mandića.

Gitarist Jordan Prizmić

Najavljjući gošće, ravnateljica knjižnice Jasna Kovačević napomenula je kako su iz knjižnice tog 13. petka neposredno prije promocije „Ubojstva na Mrežnici“, izišli Pavao Pavličić i Goran Tribuson, naši slavni pisci kriminalističkih romana, koji su sudjelovali na prethodnoj promociji nakladničke kuće „Lađa od vode“ te da je ta podudarnost možda znakovita. 

Krimić „Ubojstvo na Mrežnici“ predstavlja novi literarni detektivski par. To su umirovljena forenzičarka Irma Steeg, koja je dio staža odradila u britanskoj policiji, a u mirovinu se vratila na zavičajni Srebrnjak, te inspektor Borna Herman, sredovječni, pomalo razočarani, rastavljeni i emotivni policijski inspektor, koji je s Irmom surađivao u Londonu. Kad se Irma pojavi na Mrežnici, i to u vrijeme kada je otkriveno tijelo ubijenog ugostitelja, Borna Herman je poziva da mu pomogne u istrazi. Irma koristi intuiciju, tumači sinkronicitete, prijateljski razgovara s osumnjičenima i prijateljima ubijenog i nastoji obuhvatiti cijeli događaj u kojem će prepoznati ubojicu. Jedan od prvih čitatelja bio je Hrvoje Hribar koji je u svojoj vrlo pohvalnoj recenziji primijetio da je „Ubojstvo na Mrežnici“ prije predložak za tv-seriju negoli za film.

  • Cosy crime je ugodan krimić u kojem se opisuju rituali građanskog društva koji su nakratko narušeni zločinom koji se dogodio, ali nakon njega ponovno se uspostavlja ravnoteža i život teče uobičajenim ritmom – objasnila je Anika Rešetar-Drvar, koja je nagovorila prijateljicu Anđelku Kliment da objavi svoj krimić i zajedno su se angažirale oko traženja nakladnika i medijske promocije. 

Anika Resetar Drvar i Anđelka Kliment

Anđelka Kliment na promociji je ispričala kako je postala debitantica s navršene 73 godine. Krimić je počela smišljati za vrijeme jednog izleta na Mrežnicu, a pisala ga je bez jasne ideje kamo će je priča odvesti. Sama je sebe iznenadila krimićem koji je napisala, a kada je roman bio gotov, angažirala se Anika Rešetar Drvar, inače poznata po podršci brojnim umjetničkim projektima, koja ju je nagovarala da objavi svoj prvijenac. 

  • Pišem i drugi roman, koji će se zvati „Ubojstvo na Krvavom mostu“, a bit će posveta Zagorki i trebao bi biti gotovo do Božića – najavila je Anđelka Kliment i pozvala publiku da se ponovo okupi u tako velikom broju na promociji njezinoga sljedećeg romana.

Odlomke iz romana na promociji je čitala Marija Sekelez, koja je zapazila da je u romanu „Ubojstvo na Mrežnici“ nekoliko vrlo zanimljivih, snažnih ženskih likova i zaključila da bi bilo pravo zadovoljstvo glumiti u tom krimiću, tim više što kod nas nedostaje dobrih literarnih ženskih likova. Marija Sekelez prisjetila se kako je u krimićima i započela karijeru: 

- Timoty Thatcher bio je 15-minutni krimić nakon kojeg je publika trebala pogoditi ubojicu. Timotyja Thatchera glumio je Sabrija Biser, a ja sam glumila njegovu pomoćnicu Kate. Krimić se prikazivao u emisiji 3-2-1- kreni, koju je uređivao Ivan Hetrich – ispričala je Marija Sekelez. 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.