Kolumne

utorak, 27. travnja 2021.

Večer domoljubne poezije "Bojni blaženika na nebesima"

 












U PROSTORIJAMA 4. GARDIJSKE BRIGADE U SPLITU PRIREĐENA JE DEVETA VEČER POEZIJE
FOTO: DRAGICA ZELJKO

SPLIT (IKA) 

26.04.2021.

U povodu 30. obljetnice IV. gardijske brigade u nedjelju 25. travnja u prostorijama Četvrte gardijske brigade (GBR) u Splitu, priređena je deveta večer poezije posvećene "Bojni blaženika na nebesima" na kojoj je predstavljen „Zbornik domoljubne poezije – Bojni blaženika na nebesima“ koji priređuje Udruga veterana „4. GBR“ te dodjela nagrada za najbolju pjesmu pristiglu na ovogodišnji natječaj.

U Zborniku je zastupljeno četrdeset pjesnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Njemačke, a uredio ga je Mate Buljubašić, priredio Hrvoje Pupić Vurilj, predsjednik „Udruge 4. gardijske brigade“. Zbornik je objavljen u nakladi „Protuđer“.

Program je započeo hrvatskom himnom u izvedbi klape Elektrodalmacija i minutom šutnje za sve poginule branitelje i prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Tuđmana. Potom je sve nazočne pozdravio Damir Gabrić, pročelnik za branitelje Županije Splitsko-dalmatinske i Marko Vukasović, dopredsjednik Zajednice branitelja „Gojko Šušak“, a svečanosti su uz nagrađene pjesnike još nazočili dopredsjednik „Udruge veteran 4. gardijske“ Miljenko Modrić, Ivana Grubišić, u ime suorganizatora Hrvatske Udruge „Benedikt“ te nekolicina pjesnika koja je krasnoslovila svoje pjesme, a u prigodnom programu nastupio je i glumac Marijan Grbavac.

Prva nagrada za pjesmu „Pjeva pjeva slavonska zemlja“ pripala je akademiku i pjesniku Zdravku Luburiću, koji živi u Njemačkoj. Drugu nagradu dobio je Tonći Borovac za pjesmu „Hrvatski obzor“. Treće nagrađeni je Nađan Dumanić za pjesmu „U zalog“, a četvrta nagrada pripala je Nikoli Šimiću Toninu za pjesmu “Rijeko Krko” dok je petu nagradu dobio Mirko Perak za pjesmu „Koraci anđela 4. gardijske brigade“.

Nagrade  je nagrađenim pjesnicima uručio priređivač Mate Buljubašić, pukovnik u miru, koji je kazao: „Već devetu godinu hrvatski pjesnici pletu poetske vijence zahvale našim poginulim i nestalim braniteljima, koji lebde na krilima srebrenog mjeseca kojega obasipaju domoljubne krijesnice slobodnog hrvatskog neba.“

Nikola Šimić Tonin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.