Kolumne

srijeda, 31. ožujka 2021.

Sonja Smolec | Maja Cvek: Nepravde rano stasaju

 

PREDGOVOR

Već od prije poznajući rad Maje Cvek bila sam sigurna da, kako stilski tako ni tematski, neće pogriješiti u svojim proznim radovima. Maja je, slobodno bi mogli reći, svojevrsna enciklopedija znanja o Zagrebu i zagrebačkoj povijesti. 

Potrudit ću se u svom Predgovoru biti objektivna a ne subjektivna, koliko god to ponekad bilo teško kad autora poznajemo osobno. 

Svaka priča pisana je kompletno, kompleksno i logično što uspijeva samo onima koji se pisanju daju svim srcem, ne zanemarujući cjeloživotno učenje. Nikad ne srlja s objavom tek napisanog dok nije sigurna da je i riječima postigla ono što je imala kao ideju priče.

U ovoj knjizi priče su svrstane u dvije cjeline. Prva je Nepravde rano stasaju, i druga Lica prošlosti.

Uspomene iz njezinog djetinjstva, fuzija stvarnosti i fikcije daje izvrsnu kombinaciju priča čije radnje su zanimljive od početka do kraja. Maja daje svu sebe u likove iz priča. Njena mašta izlazi iz granica prividne stvarnosti, sljubljuje se sa stvarnošću tako da će oni njene generacije prepoznat Zagreb, njegove dijelove i običaje baš onakvima kako ih autorica opisuje. Njen ulazak u „glave“ likova izuzetan je. Njihovi su profili izuzetno psihološki analizirani. Maja kao Macika, djevojčica, djevojka, mlada žena, pripovjedačica ili samo promatrač, uvijek je ovdje, prisutna u potpunosti. Čak i onda kad sumnja, kad nema strpljenja, kad je spremna osuditi, nalazi dovoljno snage kako bi opravdala nečije neznanje ili pogreške. Za svakoga pronalazi barem malo topline, a ponekad i kroz finu dozu humora popravlja ružne trenutke. Uz dozu Maje odvjetnice, iskrene prijateljice, savjetnice, tu je i emotivna Maja tješiteljica i povjesničarka.

Maja Cvek rođena je pripovjedačica. Da je živjela u prošlosti, bila bi zasigurno cijenjeni član plemena koju bi svi dolazili slušati. Sada, kao spisateljica i kao pjesnikinja, ispunila je svoju želju iz mladosti. Možda ne u potpunosti i sigurno ne na način na koji je to bila zamislila. Zbog nesreće koja joj je promijenila životne puteve nije postala učiteljica. Unatoč tome nikada se nije odrekla svoje ljubavi prema književnosti i povijesti i mogućnosti da svo to znanje dijeli sa svojim čitateljima. Njeno bogato životno iskustvo omogućilo joj je da u životu vidi sve nijanse, od sive do ružičaste i da nam ih podastre baš onakvima kakve su bile.

Ono što kod Maje treba najviše cijeniti je njena vječna želja usavršavanjem njenih spisateljskih sposobnosti. Zna da nije dovoljno imati ideju, da se svaka priča mora dobro izbrusiti što ona i radi gradeći svoj vlastiti stil, jednostavan i pitak. Ona u tome i uspijeva svojim širokim vokabularom razumljivim intelektualcima i prosječnim čitateljima. Prema potrebi, naročito u upravnom govoru, koristi kolokvijalno govor specifičan za stanovnike Zagreba, okolice ili nekih drugih krajeva Hrvatske što svakoj priči daje onu meku toplinu koja nas uvijek iznenadi.

Sigurna sam da će ova jedinstvena zbirka priča biti mnogima zanimljiva, da će je rado čitati i to ne samo jednom. Ovo su zasigurno priče kojima se uvijek možemo vraćati a da nam ne dosade.

veljača  2021. 

Društvo za promicanje kulture "Kvaka"
Maje Cvek "Nepravde rano stasaju".
Godina objave 2021.
Zbirka priča

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.