Kolumne

subota, 29. kolovoza 2020.

Osobna iskaznica Vukšića



Dinko Kardum: VUKŠIĆ u prošlosti i sadašnjosti, Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar, Biblioteka Donat, Zadar 2020.

456 str. A3. Tvrdi uvez. Ručno šivana. Izuzetne fotografije, rijetko viđene do sada. Tabele. Stare karte. Brojni izvori. Dokumenti. 10 godina „rudarskoga“ rada na knjizi. Dan i noć po arhivima. Ing. precizno. Mr. sc. Dinka Karduma. „Osobna iskaznica“ VUKŠIĆA. Sve na jednome mjestu o Vukšiću od najstarijih dana, od prvoga spomena imena mjesta do danas. Ovom monografijom Vukšić se svrstava u rijetka mjesta s takvom publikacijom zahvaljujući izuzetnome trudu, zauzimanju i radu mr. sc. Dinka Karduma. Spomenik knjiga je ovo o mjestu Vukšiću i autoru samome.

Ovo izuzetno vrijedno i značajno izdanje HKD Og. Zadar, Biblioteka Donat, nakladništvo potpisuje N. Š. T.

„Autor se s velikim domoljubnim nabojem, znatiželjo, istraživačkom strašću, uhvatio u koštac sa obimnom građom. Mjesto Vukšić će se sigurno moći pohvaliti ovom knjigom. Ona će sigurno biti novi poticaj za daljnja istraživanja i poznavanja vukšićkoga kraja. Djelo ima potrebitu znanstvenu i stručnu relevantnost. Pristup temi je prikladan, a metodologija ispravna. Još jednom ističem veliku marljivost autora u prikupljanju i interpretaciji sakupljene građe iz više izvora. Poradi navedenog preporučam ovo značajno djelo.  “ - Dr. sc. Radomir Jurić.
„Monografija Vukšić u prošlosti i sadašnjosti, autora Dinka Karduma, predstavlja hvale vrijedan doprinos proučavanju povijesti društvenoga života sela Vukšić u Zadarskoj županiji. Ona je plod dugotrajnoga i marljivoga istraživačkoga rada na terenu ali i po mnogobrojnim arhivima, knjižnicama, samostanima i u samoj župi Vukšić. To je knjiga koja otima zaboravu prošlost i običaje mjesta čiji je spomen stariji od šest stotina godina… … Ova monografija svojim obimnim i sustavnim pristupom nadilazi okvire samoga mjesta Vukšić te pruža odličan uvid u prošlost i sadašnjost Ravnih kotara.“ – Goran Mrnjavac, prof.
Monografija Dinka Karduma: VUKŠIĆ u prošlosti i sadašnjosti, Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar, Biblioteka Donat, Zadar 2020., se sastoji od trinaest velikih poglavlja ili sadržajnih cjelina koja su podijeljena u niz poglavlja. U njima su opisana povijesna razdoblja, prirodno-geografska obilježja, zemljišni posjedi, stanovništvo, gospodarstvo, prirodni resursi, crkveni ustroj, kulturni spomenici i lokaliteti, školstvo, kultura i sport kao i gospodarski potencijali mjesta. Tekstualni dio je popraćen i nadopunjen mnogobrojnim fotografijama, tablicama, zemljovidima, grafičkim prikazima, katastarskim skicama ali i dodatcima poput rječnika podnarječja, pojmovnikom riječi i kazalom prezimena. I kako to s pravom ističe u svojoj recenziji profesor Mrnjavac, kustos Kninskoga muzeja: Zbog multidisciplinarnog pristupa ova knjiga će naći svoje poklonike među ljubiteljima povijesti, etnologije, arheologije, hrvatskoga jezika, demografije ali i širokim spektrom činitelja svih uzrasta i obrazovanja.

Nikola Šimić Tonin


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.