Kolumne

utorak, 29. listopada 2019.

Književnu nagradu Drago Gervais dobili su Branimir Dropuljić i Marija Trinajstić


vrijeme:
28.10.2019.
mjesto: Rijeka

Dobitnicima Književne nagrade Drago Gervais za 2019. godinu Branimiru Dropuljiću za zbirku pjesama 'Kosine' u kategoriji neobjavljenog rukopisa i Mariji Trinajstić za zbirku pjesama 'Cimbuja' u kategoriji objavljenog književnog djela na čakavskom narječju, dodijeljene su nagrade u ponedjeljak u Gradskoj vijećnici Rijeke.

Nagradu dodjeljuje Grad Rijeka pa je gradonačelnik Vojko Obersnel ovom prigodom istaknuo da je posebno važno da je nagrada u posljednjih nekoliko izdanja izašla iz okvira Rijeke i Kvarnera te su dobitnici iz cijele Hrvatske. Cilj dodjeljivanja ove nagrade je odavanje počasti Dragi Gervaisu i motiviranje pisaca na stvaranje te promoviranje knjige i čitanja, rekao je Obersnel.

Zahvaljujući na nagradi, Branimir Dropuljić rekao je da je njegov primani način komunikacije s okolinom poezija pa da ovo priznanje ne doživljava samo kao nagradu pjesniku, nego i kao čovjeku. Marija Trinajstić izrazila je zadovoljstvo da je prva Opatijka koja je dobila ovu nagradu, imenovanu po rođenom Opatijcu Gervaisu.

U Prosudbenom povjerenstvu ove su godine bili Ivica Prtenjača, Vlado Simcich, Milorad Stojević, Darija Žilić i Aleksandar Mijatović u svojstvu predsjednika. Postupak dodjele nagrade provodi Gradska knjižnica Rijeka.

Prijavljeni rukopisi ocjenjuju se tako da svaki član prosudbenog povjerenstva čita sve radove, pa se u prvom krugu odabire nekoliko njih u uži izbor, a među njima se bira najbolji. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je šezdesetak naslova.

Po ocjeni povjerenstva "Kosine" razbijaju predrasude o komornosti i zatvorenosti poezije, ne suzdržavajući se od društvenog angažmana, pa je riječ o djelu u kojem su književni i izvanknjiževni aspekti na podjednako visokoj razini, ocjena je povjerenstva.

Najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavice je "Cimbuja" Marije Trinajstić, koju je 2018. godine izdala Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov", i to zbog visoke poetske vrijednosti i aktiviranja svih slojeva čakavštine.

Književna nagrada Drago Gervais dodjeljuje se svake druge godine, a iznosi po 20.000 kuna u svakoj od kategorija te objavljivanje nagrađenog rukopisa. Nosi ime velkog čakavskog književnika (1904-1957). Djelovao je i kao ravnatelj Drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te intendant tog kazališta.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.