Kolumne

subota, 24. studenoga 2018.

Gordana Malančuk | Tomislav Beronić: Tajanstveni tekton


Otkako aktivno čitam, postala sam veliki fan triler žanra, a kada u priči još ima mistike i teologije, jednostavno uživam. Po takvom stilu pisanja najpoznatiji nam je američki autor Dan Brown. Ja bih tu spomenula i Grahama Browna u čijim djelima nema teologije, ali zato ima puno mistike. Nemalo sam se iznenadila kada sam saznala za hrvatskog autora Tomislava Beronića i njegov debitantski roman "Peta dimenzija" za kojeg mi je tvrdio kako ga čitatelji uspoređuju s Dan Brownom. Sumnja je bila prisutna, no ubrzo su se usporedbe ispostavile opravdane, te sam postala njegova vjerna čitateljica i jedva sam dočekala nastavak romana.

Dok nas u prvoj knjizi Peta dimenzija autor upoznaje s Dorotheom Eden, doktoricom fizike, koja proučavajući Tesline zavojnice otkriva novu dimenziju u kojoj susreće poznate povijesne ličnosti - "tektone" - kako ih je autor nazvao, u nastavku nas Tomislav vodi na terensku pustolovinu gdje se upoznajemo s novostima koje bežični prijenos energije treba donijeti čovječanstvu. Da pronaći pogodan teren za ispitivanje nije lagan posao, te da ga prate i neke opasnosti, uvjerit ćemo se kada počne putovanje dr. Eden po svijetu od Australije, preko Kine sve do istočnih zemalja. Na tom putovanju nije sama. Uz nju su njezin partner Dorian, suradnici i prijatelji koje smo upoznali u prvom dijelu: Tim i Carla, Hamza, Saleh i Arwa, Barbara... a upoznat ćemo i neke nove likove.

Već sam za prvi dio Pete dimenzije napisala kako je to knjiga koja će vam promijeniti način razmišljanja i proširiti horizonte, Tomislav se potrudio nastaviti u istom tonu, te je obradio i neke nove teme. Ovog puta ću vam izdvojiti nekoliko ulomaka koji ruše ono što smatramo općepoznatim činjenicama duboko ukorijenjenim u našim razmišljanjima.

"Zašto bi Bog koji je univerzalan, svemirski, bestjelesan i vječan, postavljao zabranu ulaska žena u hram, konzumiranje alkohola ili svinjetine, ženidbu svećenika ili spaljivanje pokojnika? Ili, zašto bi Bog tražio obrezivanje dječaka pa čak i djevojčica ili kakvo drugačije narušavanje zdravlja bilo kojeg ljudskog bića? Sve vjere govore kako su Bogu bitne duše, a ne tijelo."

"Mi u ovaj posao, jer to je za nas baš to - samo posao - idemo zbog zarade. Od vojnika koji ste vi spomenuli, očekuje se da to isto rade sa srcem. Zato su izmislili odanost: domovini, vjeri zastavi i kruni; vojničku prisegu i čast; odoru i heroje koji ginu za više ciljeve."

 ..."kad ljudi, čitave obitelji, napuštaju svoje domove zbog ratova ili sukoba, pa čak i zbog krize uzrokovane lošom vladavinom ili neimaštinom, onda to čine vođeni racionalnim razlozima. Jedni spašavaju živote, drugi traže sigurnost, posao i novi dom. Obrazovani ljudi, kad jednom odu, jednako su mrtvi za ovu sredinu kao i oni koji su ostali pod ovim ruševinama. To je naš najveći gubitak."

Tomislav se i ovog puta istakao izbrušenim stilom pisanja bez napornih detalja koje možemo naći gdje god ima teologije. Nema nepotrebnih opisa koji zamaraju čitatelja, štoviše, radnja je koliko napeta toliko i zanimljiva što drži čitateljevu pažnju stoga ne iznenađuje usporedba s Danom Brownom. Ima još toga što nisam spomenula, no ne mogu vam otkriti baš sve. Najbolje je da sami uzmete knjigu u ruke i krenete u nezaboravnu avanturu!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.