Kolumne

ponedjeljak, 29. listopada 2018.

Tulum s(l)ova u partnerskoj suradnji Industrijsko-obrtničke škole Sisak i Srednje škole Glina



Tulum s(l)ova, projekt poticanja čitanja iz užitka na glas, namijenjen je učenicima viših razreda OŠ i nižih razreda SŠ. Čitaju se pretežito knjige suvremenih hrvatskih autora i onih autora čija se djela bave kretanjem kao promocijom zdravog načina života. Novi ciklus svake godine počinje zadnji vikend u listopadu noćnim čitateljskim susretom i traje godinu dana kada se, u sklopu međunarodnog književnog sajma Interliber proglašava pobjednik. Projekt je pokrenut 2009. godine i u njemu svake godine sudjeluje između 20 i 50 škola u Hrvatskoj. Industrijsko-obrtnička škola Sisak redovito sudjeluje u projektu, štoviše, već nekoliko puta bili su i državni prvaci. Organizatori tijekom godine boduju sudjelovanje učenika i njihovih profesora/mentora u različitim aktivnostima što unutar samih škola, što u dijelu izvannastavnih aktivnosti poput čitanja na različitim punktovima prilikom pješačkih i biciklističkih ruta, čitanja na planinarenju, veslanju i na drugim mjestima u široj društvenoj zajednici.
   
Projekt je i ove godine započeo noćnim čitateljskim susretima. U petak, 26. listopada, učenici i njihovi profesori u uključenim školama istovremeno su, u 19 sati,  krenuli u novu avanturu, a dio programa emitiran je internetskom vezom putem Skypea. U prostoru knjižnice, u Industrijsko-obrtničkoj školi Sisak, ovaj put su gostovali i učenici iz Srednje škole Glina, ovogodišnje škole partnera. Dobrodošlicu im je iskazala prof. Jadranka Gabriša Perković, mentorica sisačkih srednjoškolaca, velika entuzijastica i dobri duh Tuluma s(l)ova u Sisku. U prvom dijelu programa održano je tzv. ceremonijalno čitanje naglas uz baterije, koje je ponovljeno još nekoliko puta tijekom večeri. Uslijedilo je već spomenuto povezivanje putem interneta, nakon čega je prikladno putopisno predavanje i prezentaciju održala prof. Marina Kasa. Kratko predavanje o biciklizmu i važnosti kretanja održao je i mladi zaljubljenik u biciklizam Fran Jerkić iz biciklističkog kluba ''Kraljevi Sisak''. Kasnije, u opuštenijem dijelu večeri, učenici su zasvirali gitaru i zapjevali rock balade, a upriličena je i demonstracija plesanja valcera. Tijekom susreta, učenici su se uz asistenciju svojih profesora educirali i okušali i u kreativnoj radionici dekupaž salvetne tehnike.
  
Iznenađenje večeri uslijedilo je potkraj programa, kada su se, kao posebni gosti večeri, sudionicima priključili sisački pjesnici Sanja Domenuš, Ana-Marija Borić, Salih Kulović, voditelj poetske tribine ''Zalogaj poezije'' i Siniša Matasović, voditelj poetske tribine ''Stihovnica Siska''. Program su upotpunili čitanjem nekoliko svojih autorskih pjesama i u kratkim crtama učenicima informativno približili poetsku scenu grada i ovog dijela Hrvatske. Druženje je, uz opće izraze zadovoljstva i dogovore o predstojećim, sličnim susretima, okončano u ponoć. Koja je škola zaslužila pobjedu u prošlogodišnjem ciklusu Tuluma s(l)ova saznat ćemo idući mjesec za vrijeme trajanja Interlibera u Zagrebu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.