Kolumne

petak, 24. kolovoza 2018.

Pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' u Bolu na Braču


vrijeme: 31.08.2018. - 02.09.2018.
mjesto: Brač; Bol

Drugu godinu zaredom pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' održava se u Bolu na Braču, od 31. kolovoza do 2. rujna 2018. Događanje je dio kulturne manifestacije 29. Bolsko lito, a sav program odvija se uz organizaciju i podršku Centra za kulturu Općine Bol.

Projekt Odvalimo se poezijom počeo je na društvenoj mreži Facebook još 2015. godine, a potom je prerastao u žive pjesničke susrete, pa možemo reći da je specifičan po svojem neobičnom putu što silazi s neba na zemlju, iz virtuale u stvarnost. U Bolu je lani prvi put održano dvodnevno događanje Odvalimo se poezijom. Ove se godine program proteže na tri dana.

Cilj festivala je okupiti pjesnikinje i pjesnike s lokalnog i šireg lokalnog područja, a idućih godina ako bude moguće, i iz svih krajeva Hrvatske, možda i dalje. Brač već ima dvije pjesničke manifestacije, jezično-pjesničku smotru Croatia rediviva: Ča - kaj - što u Selcima s dugom tradicijom, te festival čakavske riči Stjepan Štefe Pulišelić u Škripu.

Više o programu…

Kao i prošle godine, prva večer programa posvećena je pjesničkim glasovima otoka Brača, pa je ove godine gost bolski umjetnik i pjesnik znani Ivica Jakšić Puko koji je posebno za festival pripremio svoj poetski performans.

Drugog dana sudionici će posjetiti prirodno-povijesnu znamenitost, Zmajevu spilju iznad Murvice nedaleko od Bola, čuti nevjerojatnu priču o Zmajevoj spilji i vidjeti njezine reljefe, te u atmosferi u kojoj su živjeli brački pustinjaci, koji su samostane i pustinje s južne strane otoka naselili još u 15. stoljeću, pročitati nekoliko pjesama mističnih pjesnika koji su način života i duhovnu srodnost dijelili i s bračkim pustinjacima.

U večernjem programu drugog dana predstavit će se splitski pjesnik Siniša Kekez svojom knjigom Splita mi je puna kita (Redak, 2016.), a bit će promovirane i dvije nove knjige poezije, knjiga Ljeto (MeandarMedia, 2017.) splitske pjesnikinje Katje Grcić, te knjiga Bezbroj i druge jednine (MeandarMedia, 2017.) solinske pjesnikinje Nade Topić.

Posljednjeg dana održat će se panel o poeziji na društvenim mrežama, u kojem će glavnu riječ imati pjesnik i slikar Hrvoje Marko Peruzović, dobitnik nagrade Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama 2016. godine. Razgovarat će se o prostoru širenja poezije, ulozi društvenih mreža s obzirom da je i sam projekt Odvalimo se poezijom krenuo upravo s društvene mreže, te raspraviti što je dobro, a što manje dobro u današnjem vremenu kada svatko može objavljivati što hoće i objavljeno nazvati poezijom.


*Petak, 31. kolovoza
Bročki glos: Ivica Jakšić Puko, Kuo ni najebo, ti je već zakasni, Teatrin, 21.30 sati

*Subota, 1. rujna
Poezija pustinjaka: Zmajeva spilja, 11 sati (polazak iz Bola s pumpe, 8 sati)
Splitski đir: Siniša Kekez, Splita mi je puna kita, Galerija umjetnina Branislav Dešković, 20.30 sati
Promocije: Katja Grcić/Ljeto&Nada Topić/ Bezbroj i druge jednine, Galerija umjetnina Branislav Dešković, 21.30 sati

*Nedjelja, 2. rujna
Poezija na mrežama: razgovor, Cocktail bar Bolero, 10 sati
(svi su pozvani, poseban gost Hrvoje Marko Peruzović)

Facebook događanja

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.