Kolumne

srijeda, 25. travnja 2018.

Nagrade 'Grigor Vitez' uručene Vladi Raiću i Neni Lončar



Jučer su u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog svečano uručene nagrade „Grigor Vitez“ te je svečano obilježena 50. obljetnica Nagrade.

Svečan, vesele i razigran program otvorila su djeca plesnom točkom „Šuma“ iz predstave „Bratec Jaglenac i sestrica Rugvica“ plesnog studija „Brodski leptirići“, a nastupali su i pjevačka skupina „Mali slavuji“ i gitaristi iz Društva „Naša djeca“ Varaždin te Dramski studio iz Dječjeg kazališta Dubrava. Program pod režijskom palicom Marija Kovača je vodila kazališna, filmska i televizijska glumica Zrinka Kušević.

Ispred organizatora Nagrade goste je pozdravila predsjednica Saveza DND Hrvatske, prof. dr. Aida Salihagić Kadić, koja nas je tom prilikom podsjetila na povijest Nagrade i na njezine idejne začetnike. U ime pokrovitelja Nagrade svečanosti je nazočila gospođa Katarina Milković, predstavnica Gradskog ureda za obrazovanje, a publici se obratila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Nagrada Stručnog povjerenstva „Ptica“ je uručena:
  • Vladi Rajiću za književni tekst za djecu za roman „Mačak s četvrtog kata“ (HDKDM, Zagreb),
  • Neni Lončar za književni tekst za mladež za roman „Sve o Evi: vodić za sanjare“ (Ibis grafika, Zagreb)
  • Dubravki Kolanović za ilustraciju za mlađu dob djece u autorskoj slikovnicu „Čarolija zagrljaja“ (Sipar, zagreb)
  • Manuelu Šumbercu za ilustracije za stariju dob djece u knjizi „Jura i kuckalo protiv dosade“
Nagrada Dječjeg žirija „Ptičica“ je uručena:
  • Vladi Rajiću za za roman „Mačak s četvrtog kata“ (HDKDM, Zagreb)
  • Marseli Hajdinjak za ilustracije u slikovnici „Nuru N’zuri: lavov povratak“
Posebno priznanje Nagrade „Grigor Vitez“ uručeno je Silviji Šesto za ukupan doprinos otvaranju prostora književnosti za djecu i mlade.
Pohvale su dodijeljene Vandi Čizmek za ukupno stvaralaštvo na području ilustracije u prošloj godini, Mirjani Mrkeli za tekst u ilustriranoj knjizi ˝Bob, bobić, mahuna˝ te Branki Hollingsworth Nara za ilustraciju iste knjige. Branku Vujanoviću za dugogodišnju nesebičnu aktivnost na području stvaralaštva za djecu dodijeljena je Srebrna ptica.

Puno obrazloženje Stručnog povjerenstva, te tko se sve našao u užem izboru možete pročitati ovdje.
Posjetitelji su mogli razgledati i izložbu knjiga i slikovnica nagrađenih Nagradom „Grigor Vitez“ kroz 50 godina njezinog postojanja, te zaploviti impresivnim književnim vremeplovom od pola stoljeća.

Savez DND se želi zahvaliti svima koji su omogućili i sudjelovali u tome da 50. rođendan Nagrade „Grigor Vitez“ bude svečan, razigran i veseo. Hvala pokroviteljima Nagrade: Ministarstvu kulture, Ministrastvu znanosti i obrazovanja te Gradu Zagrebu. Hvala domaćinima Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, te partnerima marketinškim agencijama Degordian i Panda komunikacije, Hrvatskom centru za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, te medijskom pokrovitelju 24sata.

Izvor:DND

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.