Kolumne

ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Gordana Malančuk | Dorotea Vučić: Prevaranti / Iskupljenje


Ovu knjigu sam osvojila na nagradnoj igri gdje sam mogla birati između četiri ponuđene. Nisam ni slutila kakav sam dragulj dobila. Istina, sadržaj me privukao, a neobična naslovnica, odudarala je od ostalih. Naslovnica, koju često zanemarujem u osvrtima, ovoga puta nosi sve glavne protagoniste na svojim koricama. Zato ću vam malo i sadržaj opisati.

Ovdje je u centru radnje jedna neobična obitelj koja živi ciganskim životom. DA, smijem reći CIGANI. Zašto? Jer radnja se događa u vremenskom periodu od nekih 20-tak godina prošlog stoljeća, (1970-1990), pa i dulje, kada su Cigani bili nomadski narod; kada su živjeli od krađe, prijevara; kada su živjeli od cirkuskih točaka, proricanja budućnosti; kada su živjeli od prošnje po kućama i ulicama... kada su bili slobodan narod neobavezni o državama kroz koje su prolazili. Da, bili su Cigani za kakve ja znam, kojima smo se radovali zbog sreće što su ih donosili svojim nasmijanim licima dok su izvodili "ples s medvjedima", i od kojih smo strepili da nas ne prokunu ili nam nešto ne ukradu. Pa i s kojima je, svako dijete, barem jednom u životu, željelo pobjeći! Da, Cigani, u svom punom sjaju!

No, vratimo se na neobičnu obitelj. Zašto neobična? Svaki član je poseban i ima neku svoju vještinu. Prvi je otac Dragan, koji je premazan svim mastima i umijećima prevare, te predvoditelj (kako bi to trebalo biti) cijele skupine svoje prevarantske obitelji. Zatim, njegova žena Latica, koja umire po rođenju svoga sedmoga djeteta, dijete kojeg zovu Mali jer mu otac zbog mržnje što je "ubio" majku ne želi dodijeliti ime. Da napomenem, Mali je glavni "faktor" cijele ove trilogije (to bi trebala biti), i uzročnik svih događaja koji se imaju zbiti. A po svemu sudeći, trebao bi biti i glavni faktor njihova razrješenja. Ups, jesam li već rekla previše?! No, ajde da spomenem i ostatak obitelji. Imamo tu Šimuna Kostolomca, njegova brata blizanca Zdravka koji mu nije ni nalik - sjećate se Stanlia i Olia - e pa ova dvojica su njihova vjerna kopija. Tu je i vještica Helena, pa Barica; nečujna i nevidljiva te još jedan par blizanaca, koji su samo rođeni... A onda tu je i baka Jelica, i djed Antun... i još jednom, tu je i Mali - zanemaren i od oca, odbačen. Neobična družina čiju povijest priča Ciganka Fejhira koja je na ovom svijetu više od 100 godina, koja je preživjela oba svjetska rata, i koja ima živjeti dok joj je posla i zadaće. Još 100? Paaaa... možda... Preostaje nam da čekamo nastavak i vidimo tko će kako, i na koji način doživjeti koliko godina, te koja je svrha njihova postojanja.

Hm, da! Neobična je ovo priča o obitelji koja je uvučena u središte zbivanja svog zla na području, sada bivše, Jugoslavije! Iznenađeni? I ja sam bila jer je Dorotea na satirički način ispričala sve zgode i nezgode koje su se zbile do 1991 kada rat obuhvaća naš teritorij.

Ono što je meni osmijeh izvlačilo na lice u ovom romanu je spominjanje nekih starih riječi, odavno zaboravljenih, meni toliko bliskih i dragih - domaćih... Da, predivna knjiga u kojoj se spominje bezimeno, i sam drug Tito. Spominju se sve zemlje bivše Jugoslavije i još pokoja sitnica. No, to ostavljam vam da otkrijete... te male dragosti. I molila bih vas: Tko otkrije gdje se nalazi Tromeđa, neka mi javi 😃

Nakladnik: Funditus
Godina izdanja: 2016.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.