Kolumne

četvrtak, 28. prosinca 2017.

Ana Narandžić | Cala Anguilla, ranojutarnja šetnja


(05.08.2017.)

Vani me dočekuju svježina, tišina, mir. Najljepši dio španjolskih vrućih dana i noći. Svega nekoliko ranoranilaca, poput mene i 2-3 rana kupača na plaži. I opet, po tko zna koji put zaključujem: bilo gdje da si na moru i bilo kada, sa sobom nosi kupaći kostim i ručnik. Naravno da nisam ponijela. Propuštam jedinstveni doživljaj jutarnjeg kupanja na pustoj plaži. Svako "zlo" za neko dobro. Nastavljam razgledavanje naselja.

Apartmansko naselje Cala Anguilla smjestilo se na vrhu uvale Playa Romantica. Netipično, nekomercijalno naselje. Većina vlasnika su Nijemci koji su sa sobom donijeli i svoje navike, osobito kada se radi o kućnom redu. Od apartmanizacije i betonizacije ovdje nema ni A ni B. Zelenilo, ukrasno mediteransko bilje dominira naseljem. Apartmanske kuće na pristojnoj su udaljenosti jedna od druge. Apartmani su građeni po visokim standardima i uz zanimljiva arhitektonska rješenja. Veličina i oprema prilagođeni su zahtjevnim njemačkim kupcima. Pri obilasku u meni raste ponos. Neke od apartmanskih kuća gradio je moj brat, vlasnik građevinske firme u Njemačkoj. Bazeni su ovdje neizostavni. Iako od mora udaljeno 4 - 5 minuta, ovaj blok od 3 - 4 kuće ima veliki bazen s mlaznicama za masažu. I ostali blokovi kuća imaju bazene. S razlogom. Nesnosne vrućine podnošljivije su ako se u svakom trenutku, kada nisi na moru, možeš osvježiti u bazenu. Osim poslije 10 navečer. Poslije 10 navečer u našem bloku ništa ne smije narušavati mir, pa ni lagano pljuskanje valića u bazenu, koje uzrokuju noćni kupači. Jedno od pravila koje su Nijemci donijeli sa sobom. Po pljuskanju valića, koji su se čuli iza 10 prethodne noći, čini se da susjedni blok nema to pravilo.

Kućni red ne smije ništa narušiti. Pa ni razna slavlja, koja su česta. Nijemci su veseli i vole druženja. Vlasnici su tome doskočili na zanimljiv način. U zelenilu koje okružuje naselje i koje je zajedničko vlasništvo, napravili su „afričku kućicu“, kolibu za druženje sa slamnatim krovom koja arhitekturom podsjeća na tradicionalne afričke kućice. U kućici je sve što je potrebno za zabavu i druženje. Hladnjak, roštilj, platno za filmske projekcije, razglas, amfiteatar za „publiku“. Sve osim dobrog raspoloženja. A dobrog raspoloženja, kada su u pitanju Nijemci i njihovi gosti, ne nedostaje. U noćne sate buka iz afričke kućice ne dopire do onih koji žele odmor i miran san.

Obala je strma i nepristupačna, barem u ovom dijelu. Nema šetnice, nema kafića i restorančića pa ne postoji mogućnost za jutarnju kavu uz more. Stijene uz more izgledaju kao odsječene i podlokane su od valova koji su česti. I vrlo visoki. Toliko visoki da čuvar plaže u vrijeme najviših valova zatvara pristup moru. Turisti krše to pravilo. I roditelji s malom djecom žele iskušati uzbuđenje iščekivanja nadolazećeg vala koji, kao iskešena zvijer sa zapjenjenim ustima, juri prema plaži. Čuvar plaže tada ima dosta posla. Zviždaljkom upozorava neoprezne da se povuku pred valovima.

Nisam primijetila da kupači reagiraju. A niti da čuvar plaže intervenira.

Restoran na plazi počinje s radom iza deset. Čak i da s radom počinje ranije, ništa ne bi vrijedilo. Iako na plaži, restoran nije uz more, pa su tako sve opcije za kavu uz more isključene. Šetnju završavam espresso kavom na glavnoj cesti u dućančiću koji ima nekoliko stolova gdje se može pojesti kolač i popiti kava. Što i nije neki izbor. Ali je jedini. Kafići počinju s radom u jedanaest ili poslije. Dojam je popravio predobar muffin punjen marmeladom od naranče, vrlo intenzivnog okusa i mirisa, posut komadićima čokolade. Imam osjećaj da se taj okus još vrzma po osjetilnim receptorima u mojim ustima.
  
Jutarnjoj šetnji, koja je trajala oko sat vremena, je kraj. Toliko je otprilike trajala i jutarnja svježina. Ostatak dana spas ću tražiti na plaži i u bazenu. Kombinirano. Sve do 10 navečer. I poslije 10 ne bih imala ništa protiv. No, kućni red ne dopušta tu mogućnost. Šteta. Sparina se ne obazire na kućni red. Pritišće po cijelu noć.

Jutro je jedino doba kada se na Mallorci može ići u razgled naselja. Razlog su vrućine. I ja to činim. Idem u ranojutarnji šetnju. S ciljem da upoznam Callu Anguillu, apartmansko naselje u kojem provodim odmor.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.