Kolumne

utorak, 22. kolovoza 2017.

Krunoslav Mrkoci | Biti pjesnik: povezanost djela i iskustva




Promijeniti i preokrenuti vlastiti život, znači: ništa ne promijeniti u svijetu, ali za sebe: promijeniti cijeli svijet.

Uzaludno je i suludo promatrati pjesničko djelo, odvojeno od životnog puta pjesnika. Svatko možda može napisati dvije -tri pjesme, ali pisati poeziju cijeli život, to je nešto drugo. I svi najvrijedniji i najznačajniji iskazi tog bića zabilježeni su u poeziji. Za pjesnika, poezija je sve; gotovo sve: ostaju još tek mali životni užici materijalne prirode.

Uzaludno je i suludo promatrati pjesničko djelo, odvojeno od životnog puta pjesnika: jer pjesnik sve što jest, svoje stihove, svoja dvojenja, sumnje i spoznaje crpi upravo iz događaja i situacija vlastitog života i vlastitog iskustva u određenom tijelu, prostoru i vremenu.

Biti pjesnikom cijeli život znači: biti neodvojivo vezan uz vlastito iskustvo i uz dojmove i zaključke koji proizlaze iz njega.

Premda su nam svima draga pozitivna i ugodna iskustva, ipak najviše učimo i zaključujemo iz onih neugodnih. Prepoznati neko iskustvo kao neugodno, znači naići na određenu prepreku koju još uvijek ne možemo s lakoćom preskočiti.

I stoga, pjesnici: uživajte u svim situacijama s kojima ste suočeni kao u jedinstvenom iskustvu i izazovu vašeg života; no, ne zaboravite, niste sami, kao što reče naš veliki pjesnik u svojemu Pobratimstvu lica u svemiru. Jer, život je zaborav, a pjesništvo sjećanje; ne na loše stvari, nego na znanje stečeno iskustvom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.