Kolumne

petak, 24. ožujka 2017.

Mila Rajić | Frode Grytten: Zapalite kuću


Nakladnik : Disput d.o.o
Naslov izvornika : Brenn huset ned © 2013.
Godina izdanja : 2015.
Broj stranica : 164
Prijevod : Željka Černok

"Knjiga je dočekana ovacijama u norveškom tisku - 'zadivljujućeg stila, krhaka i snažna istovremeno, to je praktički pjesma u prozi.", kaže Željka Černok u pogovoru knjige. Baš to isto pomislila sam kad sam nedavno čitala njegovu knjigu Sobe uz more, sobe u gradu, u nakladi V.B.Z. Kakav lirizam! Kakav poetski izričaj i kad je atmosfera gusta, nabijena ružnoćom svakodnevnih stvari, preglasnim razgovorima, dimom, beatom sa pozornica i jebotejebotejebote poštapalicom, kao što je to slučaj ovdje. Ovat autor je genijalan, želim mu ići na promocije, guglala sam satima čitajući članke o njemu. Svestran, 6 zbirki kratkih priča, autor knjiga za djecu, putopisa i filmskih scenarija. Napisao je i jedan triler, a tjekom 2014. godine pisao je kratke priče na Twitteru, koje je u svojstvu eksperimenta objavio u formi knjige, koja je sjajno prihvaćena. Tip je pisao o The Smithsima, Pati Smith i Bruce Springsteenu, a na osnovu ove knjige procjenjujem da su njegove knjige o muzičkim ikonama bolje i od samih autobiografija i biografija. Zapalite kuću knjiga je o kultnoj britanskoj punk grupi The Clash, ali u zanimljivoj formi - od njihovog vrhunca sa koncerta u New Yorku 1981. do 1976., kada su bili u fazi okupljanja.

"The Clash nisu promijenili svijet. Nisu promijenili ekonomski sustav u svijetu, nisu uspjeli okončati ugnjetavanje u siromašnim zemljama, nisu promijenili američki imperijalizam. Ali promijenili su mene.", kaže Frode Grytten.

I dodaje: "Konačno sam znao tko sam. Mogu biti Hemingway punka. Mogu biti Allan Ginsberg punka. Ovo je moje vrijeme. Ovo je moja šansa. Mogu sjesti za pisaći stroj i raspaliti po tipkama."
Raspaliti! Ko da se druži sa mnom :) Obožavam tu njegovu luđačku energiju, spisateljsku vještinu da od komercijalnog govora napravi vrhunsku poeziju i taj njegov lirizam, jer me lirizam izuzetno dojmi. O knjizi ne bih govorila, već bih toplo preporučila da ju pročitate sami. Vrh!

Za natječaj Disput 2017.
Povezane objave

💬 Na tragu klasika | Natječaj za najbolje napisan osvrt 2017.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.