Kolumne

nedjelja, 26. ožujka 2017.

Ljiljana Lipovac i Žarko Jovanovski

Miss i Mister prvog proljetnog Jutra poezije

Sve je više mladih članova koji čitaju svoje prve pjesme na Jutru poezije, polustoljetnoj zagrebačkoj pjesničkoj tribini. Ove subote publici se predstavio mladi Ivor Kruljac, student novinarstva, dok su mu pljeskali njegovi još mlađi kolege, srednjoškolci - Patrik Micudaj, Petra Kokan i Martina Rešković.

Fotografija: S.Pocrnić Mlakar
Robert Roklicer, voditelj Jutra poezije, i ovom je prilikom demonstrirao raskošan spektar pjesničkih izričaja koji se okupljaju "Kod Žnidaršića". Na koliko se načina mogu izraziti ljubav i ljubavna čežnja pokazale su, među ostalima, Lili Dimova, Josipa Marenić, Ljiljana Lipovac i Sonja Kušec. Fikret Cacan, najveći klasičar među suvremenim pjesnicima, interpretacijom svoje pjesme Tribunj poveo je prisutne u gradić na obali. Cacanov pejzaž grada u simetričnim rimama toliko je uvjerljiv da je publika Jutra poezije gotovo mogla osjetiti miris mora. Ako je netko pak bio previše zanesen stihom Fikreta Cacana, na zemlju ga je spustila robusna autoironija Žarka Jovanovskog. Jer Roklicer, profesionalni dramaturg, ne zanemaruje dramaturgiju ni prilikom kombiniranja stilova i redoslijeda kojim pjesnici čitaju svoje stihove.

Publika je pak, kao uvijek na Jutru poezije, srdačnim pljeskom pokazala kako se pjesme dočekuju - podrškom i odobravanjem za formuliranje i demonstriranje osjećaja.

Na prvom proljetnom Jutru poezije proglašeni su Mister i Miss Jutra. Kako je objavio Roklicer, titlu Mistera ponio je Žarko Jovanovski, a titulu Miss Ljiljana Lipovac.
Sandra Pocrnić Mlakar

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.