Kolumne

četvrtak, 27. listopada 2016.

Kampanja „I ja želim čitati!“


Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižnice grada Zagreba i Nacionalna i sveučilišna knjižnica pokrenuli su kampanju pod nazivom „ I ja želim čitati!“

Cilj je ove kampanje informirati i educirati javnost te ju učiniti osjetljivom za problematiku osoba s teškoćama čitanja i disleksijom  te poboljšati međuinstitucionalnu suradnju stručnjaka koji se bave osobama s teškoćama čitanja i disleksijom te osobama koje ne mogu čitati standardni tisak.

Na ovogodišnjem Interliberu predstavit ćemo kampanju u okviru Znanstvenog kvarta. Hrvatsko knjižničarsko društvo je organizator Kampanje „I JA ŽELIM ČITATI!“(jesen 2016. - jesen 2017.) kojom se želi upozoriti hrvatska javnost na probleme osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

Procjene su da pet do deset posto populacije u Hrvatskoj ima disleksiju. Ako se na vrijeme ne dijagnosticiraju, teškoće čitanja mogu dovesti do odustajanja od učenja i utjecati negativno na ostale vidove života.

Nažalost, u Hrvatskoj nema sustavnog i organiziranog istraživanja teškoća čitanja i disleksije.

Postojeći Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03) onemogućava produkciju većeg broja knjiga i ostalih publikacija prilagođenih osobama koje imaju navedene teškoće.

Umrežavanjem i poticanjem na akciju različitih dionika u društvu, škola, fakulteta, državnih, lokalnih i civilnih organizacija, nakladnika, te svih zainteresiranih osoba želimo promijeniti ovakvo stanje. Trebamo i vašu pomoć!


DIJELEĆI SVOJA ISKUSTVA I PRIČE, POTIČEMO DRUGE DA DAJU SVOJ DOPRINOS!Kontakt: Željka Miščin, voditeljica Kampanje
e-pošta: zeljka.miscin@kgz.hr

in Portal

Zagrebačko knjižničarsko društvo 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.