O nama

O časopisu

Kvaka - časopis za književnost

Časopis je namijenjen i afirmiranim autorima i početnicima.

Urednik i članovi Uredničkog odbora odlučuju o tome koji će od predanih radova biti objavljeni.
Odluke će donositi na temelju kriterija kvalitete i značaja zaprimljenih radova za čitatelje.

Objavljujemo vrlo različite književne i novinarske forme: vijesti, najave, razgovore, autorske kritičke prikaze knjiga, poeziju, kratke priče, crtice, aforizme, humor i satiru, kolumne, preporuke, portrete autora.

Objavljujemo i radove djece i za djecu: kratke priče i kraće igrokaze, poeziju. Potičemo mlade autore da nam šalju svoje radove, uz odobrenje roditelja, skrbnika, mentora ili nastavnika.

Ako ste zainteresirani za suradnju, kontaktirajte nas na e-mail časopisa. Odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem vremenu.

Tiskano izdanje časopisa izlazi jednom godišnje i u njemu se objavljuju odabrani radovi iz prethodne kalendarske godine. Odluku o radovima za objavu donosi Urednički odbor.

Kako slati radove:

Molimo autore da, prije negoli nam ga pošalju, pažljivo pregledaju svoj tekst i isprave pravopisne i gramatičke pogreške. Vaši radovi govore o tome koliko poštujete ono što radite. Povezano s time, obavještavamo autore da će svi tekstovi prihvaćeni za objavu u rubrici „Poezija“ proći kroz jezičnu korekturu s obzirom na grube gramatičke pogreške i slovne pogreške. Stoga sve autore molimo da u svojim pošiljkama posebno naznače mjesta u tekstu gdje svjesno ostavljaju pogreške iz stilskih ili izričajnih razloga.

Molimo da u jednome e-mailu ne šaljete više od pet pjesama ili tri kratke priče, dok ne dobijete potvrdu da su vam prethodni radovi prihvaćeni za objavu. Radove možete slati više puta tijekom godine, ali ne češće od dva puta mjesečno.

Molimo da nam ne šaljete linkove/poveznice s kojih bi sami trebali preuzimati radove.

Ne šaljite nam cijele knjige jer ih nećemo čitati.

Radove šaljite na latiničnom pismu, isključivo kao prilog e-mailu, u doc, docx, rtf, odt ili txt formatu, nikako ne u PDF-u, osim ako nije dodatak već postojećem tekstu kao plakat i objavljuje se s poveznice - a kako se, prilikom objave, ne bi izgubio originalan format teksta, jer za to uredništvo ne može preuzeti odgovornost.

Molimo da priče ne budu dulje od dvije kartice (3600 znakova s uključenim razmacima). Ako je priča dulja, naznačite cjeline onako kako želite da priča bude objavljena.

Fotografije ne uključujte u dokument, njih šaljite zasebno.

Za radove koje šaljete, ako su već prije bili negdje objavljeni, potrebno je dostaviti poveznicu i ime časopisa prethodne objave s izjavom da ponovnu objavu ne brani časopis gdje je rad objavljen.

Kada šaljete osvrte ili recenzije, molimo da nam obavezno dostavite i fotografiju naslovnice, ime autora fotografije, te ime nakladnika i godinu objave knjige. Fotografija mora prikazivati isključivo prednje korice sa zadržanim izvornim razmjerima veličine. Primjer


Molimo da radove i pitanja ne šaljete kao privatne poruke članovima uredništva! Iz gore navedenih razloga te radove nećemo preuzimati.


Dostavom materijala redakciji, potvrđujete da ste autor i/ili vlasnik autorskih prava na priložene radove te da za njih nećete tražiti naknadu od časopisa Kvaka.

U radovima i porukama koje nam šaljete nemojte koristiti neprimjeren rječnik i ne vrijeđajte nikoga po bilo kojoj osnovi.


Uz osvrte i recenzije obavezno pošaljite čistu, kvalitetnu fotografiju naslovnice, bez dodatnih efekata i/ili ukrasa, livade, cvijeća, ili osoba koje drže naslovnicu. 

Fotografije ne umećite u dokument već ih šaljite kao poseban privitak e-mailu.

Molimo da sami ne formatirate tekstove, dovoljno ih je poslati u standardnom obliku s naznačenim poglavljima, paragrafima, font koji najčešće koristite na svojem računalu, veličine 12.

Ako u roku od 15 dana ne primite odgovor, smatrajte da komisija za procjenu kvalitete nije usvojila Vaš rad. Uredništvo nije dužno obrazlagati razloge neobjavljivanja radova.

Radovi se objavljuju na dnevnoj bazi, a čitaju i objavljuju onim redom kako su pristigli, osom hitnih i dnevno važnih obavijesti.

Hitne i dnevno važne vijesti (natječaji, promocije knjiga, vijesti u razmjeni, obavijesti o smrti) idu u objavu u najkraćem mogućem roku - po prispijeću. Molimo da nam kod takvih tekstova u naslovu e-maila obavezno naznačite svrhu, odnosno namjeru objave.

Uza svoje radove možete slati i fotografije po svojemu izboru a koje nisu zaštićene autorskim pravom ili pak vlastite fotografije, što ne znači da će one biti i prihvaćene od uredništva ukoliko su neprimjerene ili su nedovoljno kvalitetne za objavu.


Veliki izbor fotografija koje nisu zaštićene autorskim pravom (CC0) možete preuzeti ovdje:

https://pixabay.com/  ,   https://unsplash.com/s/photos/commercial-use  , https://realisticshots.com/


Prije slanja predlažemo korištenje usluge stranica Ispravi me, koje možete naći na ovome linku,

https://ispravi.me/

kako bismo zajednički poboljšali kvalitetu i učinkovitost.

Kako koristiti alat Ispravi me:

https://ispravi.me/info/o-usluzi/kako-koristiti-uslugu/


Natječaji:

U natječajima časopisa, ukoliko nije drugačije naznačeno, ne mogu sudjelovati članovi Uredničkog odbora, članovi njihovih obitelji i stalni vanjski suradnici časopisa.

***

Fotografije korištene u časopisu preuzete su sa stranica https://www.pexels.com/https://pixabay.com/. Fotografije s public domain ovlasnicom, dakle, one koje su za javnu upotrebu, bez ograničenja: CC0, s navođenjem autora ili bez navođenja autora, a sve ostale korištene su prema pravilima o poštovanju autorskih prava.

***

Časopis za književnost Kvaka pridržava pravo otklanjanja komentara, odnosno sadržaja koji smatra neprimjerenim, sadržaja koji je suprotan ovim uvjetima korištenja i sadržaja kojim se čine prekršajna i kaznena djela predviđena vrijedećim zakonima Republike Hrvatske.

Registracija časopisa provedena je u za to nadležnim ustanovama: NSK i Agencija za elektroničke medije.