Kolumne

utorak, 4. lipnja 2024.

Razgovori u Prozorima: Slikovnica kao medij na razmeđu umjetnosti i učenja | O slikama i pričama: Maja Kastelic i Marija Ott Franolić

Vizual: Maja Kastelic

Galerija Prozori
Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1, Zagreb

NAJAVA

Razgovori u Prozorima

O SLIKAMA I PRIČAMA: MAJA KASTELIC I MARIJA OTT FRANOLIĆ

četvrtak, 6. 6. 2024. u 18.30 h

 

Kako nastaju slikovnice bez riječi Maje Kastelic? Pričaju li one samo jednu priču ili ih svatko može čitati drugačije? Koliko dugo je nastajala slikovnica "Dječak i kuća" i kojom je tehnikom ilustrirana da bi bila toliko topla i emotivna? Što je za nju kvalitetna ilustracija i koje su njezine najdraže slikovnice i dječje knjige? Kako je ove godine izgledao Sajam dječje knjige u Bologni?

O ovim i brojnim drugim temama s ilustratoricom Majom Kastelic razgovarat će književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić. Razgovor će prevoditi sveučilišna profesorica, prevoditeljica i urednica Anita Peti-Stantić.

Slovenska slikarica, ilustratorica i autorica Maja Kastelic (1981.) studirala je slikarstvo te filozofiju i teoriju vizualnih umjetnosti. Posljednjih godina ilustrira knjige za djecu, a prije toga je restaurirala freske. Za svoj je ilustratorski rad primila više međunarodnih nagrada – između ostaloga BIB plaketu, a uvrštena je i na časnu listu IBBY. Ove je godine bila jedna od ilustrator(ic)a koji su otvorili Sajam dječje knjige u Bologni. Slikovnice su joj prevedene na 23 jezika, a u Hrvatskoj je objavljena njezina slikovnica "Dječak i kuća" u prijevodu Anite Peti-Stantić. Voli čokoladu, vruću kavu i duge šetnje.

Marija Ott Franolić je književna kritičarka, teoretičarka i urednica, s Andom Bukvić Pažin je napisala knjigu "Velika važnost malih priča: zašto i kako čitati djeci".

 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.