Kolumne

ponedjeljak, 25. veljače 2019.

Petero finalista nove Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu


Studentsko kulturno umjetničko društvo (SKUD) Ivan Goran Kovačić ove godine po prvi puta dodjeljuje Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju izvornu pjesničku zbirku tiskanu u dvogodišnjem razdoblju, žiri je izabrao petero finalista, a dobitnica ili dobitnik bit će proglašen 13. ožujka, priopćeno je u nedjelju iz SKUD-a I.G.Kovačić.

Nagrada će se dodjeljivati bienalno, naizmjenično s dodjelom nagrade Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji.

Za Nagradu Ivan Goran Kovačić mogle su konkurirati pjesničke knjige, čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Republici Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom, kao i pjesničke knjige izvorno napisane i tiskane na hrvatskom jeziku kod registriranih nakladnika, bez obzira na mjesto objavljivanja.

U konkurenciji su se našli naslovi objavljeni u razdoblju od 1. studenog 2016. do 31. listopada 2018. godine.

Žiri u sastavu Dorta Jagić, Branislav Oblučar i Tonko Maroević (predsjednik), odlučio je da u finale uđe sljedećih pet naslova: Gordana Benić "Palača posljednjih kartografa" (Ex libris, Zagreb 2017.), Davor Ivankovac "Doba bršljana" (HDP, Zagreb 2018.), Andrijana Kos Lajtman "Teleidoskop" (HDP, Zagreb 2018.), Miroslav Mićanović "Obrt za pranje perja" (MeandarMedia, Zagreb 2018.) Martina Vidaić "Mehanika peluda" (HDP, Zagreb 2018.).

Nagrada se sastoji od skulpture – rada akademskog kipara Igora Rufa, plakete i novčanog iznosa od 10.000 kuna.

Dobitnica ili dobitnik nagrade bit će, zajedno s laureatom ili laureatkinjom Gorana za mlade pjesnike, proglašeni na konferenciji za medije u književnom klubu Booksa, 13. ožujka 2019.

Pedeset i šesto Goranovo proljeće održat će se od 20. do 24. ožujka u Lukovdolu, Puli, Rijeci i Zagrebu, najavili su iz SKUD-a Ivan Goran Kovačić, koje je organizator Goranovog proljeća.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.