Kolumne

subota, 31. ožujka 2018.

Nikola Grgić | Sretna pekara


U gradu Debeli Kolači bila je jedna mala pekara zvana „Sretni Kolači“. Glavni pekar se zvao Debeli Burek. Debeli Burek je svaki dan dostavljao razne kolače. Njegov sin se zvao Burek Junior. Burek Junior je pomagao ocu da dostavi kolače na vrijeme. 

Jednog dana u pekaru je ušao gradonačelnik. Zvao se Trula Jabuka. Trula Jabuka često je dolazio kupiti kolač od sira. Ovog dana gradonačelnik je bio ljut. Ljut jer ga je ostavila žena Trula Kruška. Bio je toliko ljut da je stolicom razbio veliki televizor. Debeli Burek ga je htio počastiti besplatnim kolačem od sira. Gradonačelnik je uzeo kolač i bacio ga kroz prozor.  Jedna bakica je prolazila i baš taj kolač ju je pogodio u glavu. Burek Junior joj je otišao pomoći. Ona mu je kao zahvalu dala deset kuna da si kupi sladoled. Dok je lizao sladoled Debeli Burek i Trula Jabuka su razgovarali. Trula Jabuka se izderao: „Zatvorit ću ovu pekaru, a vi ćete ostati bez posla!“ Otišao je i svom snagom je zalupio vrata. Debeli Burek je otišao u svoj ured i zaključao je vrata. Njegov se sin jako zabrinuo za oca. Nije htio da bude tužan. Zato je uzeo sedam kuna i kupio ocu sladoled s mrvicama čokolade.

Burek Junior je pozvao svoja pet najbolja prijatelja. Zvali su se: Bucko, Ducko, Gucko, Lucko i zadnji Cucko. Našli su se u parku koji se nalazio iza pekare. Burek Junior kaže: Ekipo moramo pomoći mom ocu. Bucko pita: Što mu se dogodilo? Burek Junior odgovori: Trula Jabuka želi zatvoriti pekaru pa ćemo ući u njegov stan i vidjeti što se s njim događa. Odlučili su da će se naći u devet navečer kod parka. Svi su se obukli u crno. Svaki je imao svoju poziciju. Bucko čuva stražu sa sjeverne strane kuće, Gucko čuva stražu sa južne, Gucko čuva stražu zapadne, a Lucko i Gucko istočnu stranu kuće. Pozicija Bureka Juniora je bila da uđe u kuću i sazna što se dogodilo sa Trulom Jabukom i Trulom Kruškom. Taj zadatak su nazvali: „Spoji dva srca“. Kad je Burek Junior ušao u kuću prvo što je opazio bio je dnevni boravak sa razbijenim televizorom. Pod mu je škripao pod nogama dok je hodao do kauča. Kad je stigao, sjeo je i osjeti nešto tvrdo. Maknuo je jastuk i vidio mali sef. Nije ga mogao otvoriti jer mu je trebao ključ. Pregledao je sve sobe osim jedne. Soba u kojoj je spavao Trula Jabuka. Isprva ga je bilo strah, ali je hrabro otvorio vrata sobe. Čim je otvorio vrata sobe vidio je gradonačelnika kako spava s plišanim medvjedićem. Burek Junior zamalo je prasnuo od smijeha. U toj velikoj sobi samo je bila jedna ladica koja je bila pored kreveta. Uspio je doći do ladice i pronaći ključ. Vrlo tiho se vratio do dnevne sobe gdje je bio sef. Čim je došao otvorio ga je, a unutra je bio plišani majmun i nekakva bilježnica. Maknuo je majmuma i krenuo iz čitati. Ispostavilo se da je to dnevnik Trule Kruške. U njemu je pisalo da su prekinuli brak jer je Trula Jabuka bio škrt i vrlo naporan. Burek Junior je sve zapisao u maloj bilježnici koju si je ponio. Izašao je iz kuće i sa prijateljima je otišao do parka. Rekao im je sve što je pročitao. Nakon toga svi su otišli kući naspavati se.

Došlo je jutro, a Brek Junior je sve ispričao ocu. Debeli Burek je rekao: „Sine, mogao te uhvatiti, a ja i roditelji tvojih prijatelja bi išli u zatvor!“ Onda se malo smirio se i nastavio: „Ali ipak hvala što si se brinuo za mene. Kao nagradu češ dobiti burek od sira“ Nakon razgovora, uzeli su burek i krenuli ga jesti. Kad je pojeo svoj burek, Burek Junior je otišao po svoje prijatelje. Baš ih je zaustavio kad su jeli pitu od jabuke. Zajedno su smislili plan koji će natjerati da se Trula Jabuka i Trula Kruška ponovo zaljube jedno u drugo. Plan je bio da se nađu u restoranu koji se zvao Ispunjeni trbusi. Burek Junior je rekao plan ocu, a on mu je odgovorio: „Sine, pa to je savršena ideja. Stol na kojem će jest i razgovarat će biti čaroban!“ Nakon toga su ponovo pojeli burek od sira.

Napokon je došao taj dan. Dan na kojem će se Trula Jabuka i Trula Kruška ponovo zaljubiti. Pripremili su stol na kojem će sjediti. Prvo je došao Trula Jabuka. Sjeo je na svoje mjesto i čekao bivšu ženu. Nakon pet minuta je došla njegova žena. Nisu razgovarali dvije minute. Nakon toga Trula Jabuka reče: „Što kažeš na ovo vrijeme. Malo je ludo zar ne?“ Sav se zacrvenio. Trula Kruška odgovori: „Pa, vrijeme jest u zadnje vrijeme čudno, ali mislim da će se to s vremenom popraviti.“ Nakon toga su naručili istu hranu. Naručili su špagete sa mesnim okruglicama, a za desert sladoled od limuna. Pojeli su svoju hranu, a nakon toga su krenuli razgovarati. Odjednom su se počeli smijati. Počeli su se toliko jako smijati da su ljudi izlazili iz restorana.

Nakon pola sata su izašli iz restorana držeći se za ruke. Ponovo su se zaljubili. Oboje su ušli u pekaru Debeli Kolači zahvaliti se Debelom Bureku i njegovom sinu što su ih ponovo zaljubili. Trula Jabuka reče: „Debeli Bureku, neću ti zatvoriti pekaru. Zapravo ći ti kupiti već pekaru! Debeli Burek mu na to odgovori: „Puno vam hvala. Ne znam što bih vam rekao!“ Nakon tri mjeseca otvorena je nova puno veća pekara. Sada su je nazvali Sretni debeli kolači. Nakon toga su jeli kolače i bureke dugo i sretno!

Književne radionice: prof. Vladimir Papić, Pula

2 komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.