Kolumne

četvrtak, 25. siječnja 2018.

Nada Vukašinović | Slučajno


Autobus je slučajno kasnio.

Jutarnji sati. Pusta i gluha ulica. Dan se još nije odlučio hoće li biti više sunca ili više oblaka. Iznad potoka još jadni ostaci magle.

Sanja je jutros u zadnjem trenutku odlučila vratiti knjige u knjižnicu. Kasni i platit će zakasninu. Ferić i Amos Oz u platnenoj vrećici. Na autobusnoj stanici je sama. Ruke je prekrižila na trbuhu, u desnoj ruci torbica i platnena bijela vrećica s knjigama.

Uz veliku buku iz sporedne ulice dotrči izbezumljeni pas. Crn, mršav, zapušten. Za njim starac oponašajući trčanje, vidno uzrujan. Bio je suviše spor za mršavoga psa. Vukao je desnu nogu i tako stvarao  buku visokim gumenim čizmama. Na psa je izbacio bujicu grlenih, nerazumljivih glasova.  Koliko mu je desna noga zaostajala, toliko mu je desna ruka bila isturena naprijed, ukočena i nekako suviše blizu  nosu. Neusklađenim korakom  je marširao za psom. Sanja ravnodušno promatra prizor. Nije se trudila odgonetnuti značenje izgovorenih riječi.
  
Iznenada je osjetila resku bol negdje u predjelu trbuha, zatim u prstima desne ruke, a tek onda vidjela da starac drži pištolj u ruci i nasumice puca.

Slučajno je pokrenula desnu ruku s bijelom platnenom vrećicom. Vrećica se već dobro crvenila.
I kao da se to nekom drugom događa iz neke svoje najudaljenije točke začuje vrisak. Vrisak, a onda tišina.

Starac se zaledio u pozi zbunjenog revolveraša iz crno-bijelog filma, a onda je krenuo u smjeru vriska. Pištolj i dalje u ukočenoj starčevoj ruci u visini nosa uperen u nevidljivo.

Sanja se zalijepila za pločnik. Bježati? Na koju stranu? Okrenula je lice od starca, od opasnosti. Trčala je. Besmisleno i bez cilja.

Starac zbunjen došepesa za njom s onim pištoljem u ukočenoj ruci u visini nosa. Pas je iskoristio priliku i nestao u grmlju. Metak namijenjen psu završio je u njezinoj ruci.

Ratno je vrijeme. Svi imaju oružje i svatko je svakome slučajno kriv.

„Žena je slučajno ranjena toga mirnoga jutra jer je autobus slučajno kasnio“, pisalo je u Crnoj kronici.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.