Kolumne

petak, 28. srpnja 2017.

Susret Šumskih pjesnika


vrijeme: 04.08.2017.
mjesto: Ponor Butori

Sedmi put za redom, i ovog se kolovoza u šumi nedaleko od Grožnjana održava međunarodna pjesnička manifestacija – susret Šumskih pjesnika. Tema ovogodišnjeg susreta veže se uz ideju povratka prirodi i suživota s njom, kao i održivog korištenja prirodnih resursa i ekološki osviještenog načina života.

Pomak u ruralnu sredinu jedna je od njegovih najvećih prednosti i zanimljivost koja ga razlikuje od ostalih pjesničkih manifestacija u zemlji i inozemstvu. Upravo zbog toga čitanje se odvija bez mikrofona i umjetne rasvjete, a proplanak je prigodno osvijetljen krijesom, lučicama i bakljama...

U ovom nevjerojatnom ambijentu netaknute prirode dosad su nastupila brojna poznata imena iz zemlje i inozemstva: Dorta Jagić, Ana Brnardić, Dinko Telećan, Neven Ušumović, Marco Fazzini, Tishani Doshi, Steve J. Fowler, Tomica Bajsić, Damir Šodan itd.

Susret organizira Kulturna udruga Fotopoetika iz Šibenika u suradnji s Općinom Grožnjan, a pokrenuli su ga pjesnikinja i prevoditeljica Maja Klarić te pustolov i hodač Goran Blažević koji je nedavno ponio dvije važne nagrade na Festivalu putnika u Šibeniku.

Posebnost ovogodišnjeg programa, osim zanimljivih imena na popisu gostiju, jest i to što je dodatno proširen i obogaćen popodnevnom radionicom i večernjim glazbenim programom.




Program
petak, 4.8.2017.

Poslijepodnevna radionica „Blackout poetry“ počinje u 18 h, a vodit će je Maja Klarić. Tehnikom „pronalaženja poezije“ posjetitelji će na jednostavan način moći kreirati vlastitu poeziju iz već postojećih tekstualnih materijala kojom će se dodatno ukrasiti prostor prije čitanja. Sudjelovanje je besplatno, a materijale za radionicu osigurava organizator.

Kad se spusti mrak, u 21 h započinje čitanje poezije uz krijes. Od domaćih gostiju, osim Davora Gašpića i Ivana Vukovića, nekima dobro poznatog i iz hip hop benda Sinestet, gostuje i Ingrid Divković, riječka književnica i blogerica koja se proslavila svojevrsnim poetskim priručnikom „Knjiga za Divlju ženu.“
Iz Mađarske već tradicionalno dolazi Tibor Weiner Sennyey koji je Šumske pjesnike proširio i van granica naše zemlje, postavivši pokretnu knjižnicu kakva se nalazi i u Butorima na brdo nedaleko od Budimpešte. Tu su još i Željka Vujaković, slovačko-hrvatska pjesnikinja te gost iz Italije, Renzo Furlano.
U nastavku programa gostuje zanimljiv etno bend iz Rijeke - Če bo bo, če na na - koji će održati prigodnu svirku, a pratit će i samo čitanje poezije. Radi se o peteročlanom bendu iz Rijeke i Varaždina koji svira vlastite prepjeve tradicionalnih napjeva iz Hrvatske (međimurske, podravske), Makedonije, Srbije, romske tradicionalne napjeve i Bosne (sevdalinke). Osim djelovanja u bendu, njegovi članovi su angažirani u promidžbi etno glazbe u raznim projektima (etno skupina Veja) te psychodelic i experimental rock (Wuná).

Pozivaju se ljubitelji poezije ne samo da prisustvuju ovom neobičnom druženju u prirodi već da mu se i pridruže - čitanjem vlastite poezije u večernjem nastavku programa ili sudjelovanjem u svirci. Ponesite pokoju pjesmu, instrument koji volite svirati i dekicu na kojoj se možete opustiti, uživajući u ovoj izuzetnoj šumsko-poetskoj pustolovini.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.