Kolumne

petak, 28. travnja 2017.

10. festival dječje knjige u CeKaTe-u


Od 25. travnja do 1. lipnja CeKaTe organizira jubilarni 10. Festival dječje knjige! Program zapičinje u utorak, 25. travnja 'branjem' slikovnica sa drveća u Parku Stara Trešnjevka, a nastavit će se svaki utorak i četvrtak s nizom radionica, predavanja, predstava i drugih, djeci i roditeljima zanimljivih, aktivnosti. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Diljem svijeta u proljeće se slavi knjiga i rođendan velikog dječjeg pisca H.C. Andersena pa tako i Centar za kulturu Trešnjevka desetu godinu uzastopce organizira Festival dječje knjige. Manifestacija je to koja je tijekom godina postala mjesto susreta škola, knjižnica, književnih udruga, inicijativa i malih ljubitelja knjige. Kroz niz književnih događanja idućih mjesec dana Festival će uputiti djecu u jedan poseban svijet koji se samo čitanjem može iskusiti.

Ovogodišnji Festival u utorak 25.4. otvara Uberi priču!, književno-scenski program za najmlađe koji će se održati u Parku Stara Trešnjevka. Svako dijete koje se toga dana ondje pojavi otići će kući s novom slikovnicom „ubranom“ sa stabala.  Berba slikovnica autorski je projekt Sanje Lovrenčić i realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona.

Na drugom susretu  u četvrtak 27.4. tema je izrada knjiga s Irenom Frantal. Djeca će ovom prilkom svoje tekstove i zapise pretvoriti u prava umjetnička djela u obliku knjige. Festival se u utorak (2.5.) pridružuje nacionalnoj kampanji ČITAJ MI! pa će tako djeca iz vrtića Prečko čitati s Kristinom Čunović.

Dva dana kasnije, u četvrtak (4.5.) u CeKaTe-u gostuje Milana Vuković Runjić autorica knjige Vladimir i Matilda, a potom (9.5.) na programu Festivala slijede predstave: iz Matoševa Tovarnika stiže predstava Susret starih prijatelja, dok će kazališna grupa OŠ A. Stepinca iz Zagreba izvesti predstavu Život je lijep.

Tijekom Festivala upriličit će se i susreti s književnicama Sanjom Pilić (11.5) i Sanjom Polak (16.5) te Hanom Lukas Midžić koja će predstaviti svoju Zemlju zmajeva (18.5.).

Bit će tu i govora o dječjoj književnosti u medijima. Osim razgovora s Hanom Jušić, scenaristicom filma Uzbuna na zelenom vrhu, Škola lijepog čitanja upoznat će djecu s vještinama čitanja i snimanju radijskih priloga (25.5.).

Na posljednja dva susreta gostuju Ana Đokić sa slikovnicama Baobab i Mala Kibibi (30.5.) te Ana Kadoić (1.6.) koja vodi radionicu ilustracije.

Kao i prijašnjih godina organizator poziva sve zaljubljenike pisane riječi da tijekom travnja i svibnja doniraju  knjige za djecu Gunje koja je teško stradala u poplavi, a tijekom trajanja Festivala prikupljaju se i knjige za mališane sela Tovarnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U lipnju će prikupljene knjige biti darovane tamošnjim malim čitačima.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a više informacija potražite ovdje.

(nena.franicevic-zlatic@min-kulture.hr)

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.