Kolumne

četvrtak, 23. veljače 2017.

Robert Janeš | Zvukovi u snijegu


Glasovi

Fijuk vjetra, snježne pahulje u zraku, u mraku.

Grčevitim pokretima pokreće se tijelo u hladno jutro sa željom da se ne ohladi od tople postelje.

Sivi prosinac odnio je naglo kao što je i donio kratki ushit blagdana kada su svi bili razdragani,  sretni i umorni. Ljudi su se bezrazložno smijali, naporna muzika treštala je sa svih strana, na ulici, u dućanima, kafićima, knjižarama, toaletima...

U svoj toj gužvi čovjek se ponekad izgubi, ostane sam sa sobom. Tek poneki glas se izdvoji iz te kakofonije zvukova i podsjeti ga na neke melodije prošlih vremena, na šuštanje lišća u jesen, na šum valova koji udaraju o obalu, na veseli smijeh djece koja skupljaju kamenčiće i školjke na plaži, na prvi pjev ptica u proljeće, na mirise, boje...

Zvuk zimskih koraka


Ostavljam dah na prozorskom staklu dok pokušavam procijeniti hladnoću koja me očekuje nakon izlaska iz toplog prostora. Snijeg će jutros zvučno škripati pod mojim stopalima.

Nemir


Gledam u ogledalo žmirkajući. Zjenice su se maksimalno raširile u crne duplje koje gutaju sve svjetlo koje se nađe u blizini oka. Sve se zamutilo, postalo nejasno... nedostaje mi tama u ovom prividnom mraku.

Toplina oko mene uspavljuje me. Javlja se potreba za osjetom hladnog vjetra na obrazima, hladnoće od koje zasuze oči i ukoče se udovi.

Vrijeme je za pravljenje tragova u snijegu.

Nema vjetra. Snijeg je prestao padati. Bijeli pokrivač prigušio je sve zvukove i učinio svaku svjetlost razlogom za stiskanjem očnih kapaka u uske proreze.

Naprežem se, mozak pokušava izdvojiti bitne glasove iz apstraktnoga šuma svakodnevnice. Sve je pretiho, nerazgovijetno... nedostaje mi tihost u ovoj prividnoj tišini.

Kretanje


Bijela svjetlost snijega u mraku. Hladnoća.

Miče se tijelo žustrim pokretima da bi se ugrijalo. Um je još uspavan i ne želi sudjelovati u toj misiji izlaska na hladnoću, njemu je hladnije nego što stvarno jest. Um bi ostao tamo gdje jest, u toplom, u ugodnom.

Ali nešto iznutra želi van, na hladnoću koja će proizvesti efekt zagrijavanja, koja će toplinu što dođe poslije hladnoće učiniti jačom i stvarnijom.

Krećem u novi dan skupljati zvukove.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.