Kolumne

petak, 31. svibnja 2019.

Promocija prve zbirke poezije Biljane Kovačević CugAnno 2018


U  nakladi izdavačke kuće Beletra objavljena je prva zbirka poezije Biljane Kovačević pod nazivom

"CugAnno 2018".



Autorica ovim putem poziva sve zainteresirane na predstavljanje svojega pjesničkoga prvijenca koje će se održati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica 14. lipnja 2019. godine s početkom u 18 sati.

O zbirci će govoriti recenzent Mato Pejić, urednik portala Virovitica.net Goran Gazdek, nakladnica Sandra Pocrnić Mlakar te urednica zbirke Marina Mađarević.

Pjesme će čitati Iva Slavić i Anica Lanščak, dok će se za glazbeni sadržaj pobrinuti Ivan i Zlatko Kovačević.

Biljana Kovačević: CugAnno 2018

Poezija protkana snagom i ranjivošću, kavanskom atmosferom i sjećanjem

Prva samostalna pjesnička zbirka virovitičke pjesnikinje Biljane Kovačević svojevrstan je hommage jednom prostoru i jednom razdoblju, ali i skupini emocija proisteklih iz kompleksnosti svijeta i jednostavnosti pojedinca. Zbirka je posvećena pjesničkoj manifestaciji Roklicerove večeri održavanoj u kafiću Cug, kazivanju stihova, prijateljevanju s ljudima, riječima i životom. 

CugAnno 2018 je poetsko mjesto na kojemu pjesnikinja iznosi svoju intimnu poeziju protkanu životnim ranama čije se boli pretvaraju u raskošne ruže. Zbirka anima dolorosa koja iskazuje ranjivost duše, ali čvrstinu misli u sedamdeset pjesama nudi širok raspon tema i stihovnih oblikovanja koji se nalaze u intimnom promišljanju i proživljavanju svega onoga što lirski subjekt vidi, odnosno svega onoga što osjeća.

Pjesnikinja Kovačević vraća se pjesništvu koje cijeni radost starih navada: apsolutno predavanje čitatelju, podjelu vlastitih istina i rana s drugima, potajno se možda nadajući da će u tamnoj i gluhoj noći pronaći dobroga prijatelja, supatnika i suborca, istomišljenika poput svih onih „nesvrstanih“ ljubitelja artističkih poduhvata koje je upoznala te prijateljstvom i pjesničkom sponom vezala u Cugu. Njezino stvaralaštvo, ideje, teme i pjesnička instanca sama po sebi nadilaze metodu i analizu te stapaju lirski subjekt, autora i umjetnost. Kako piše u svojoj autobiografskoj bilješci, njezin pisac je žena „napisana, olovkom zadržana, papirom bijelim zamotana“.

Biljana Kovačević rođena je i živi u Virovitici. Svoje pjesničke i prozne radove objavljuje na portalima (Virovitica.net, časopis Kvaka, Književnost uživo, Sapphoart) i društvenim mrežama (Facebook), a rado sudjeluje i u književnim natjecanjima.

ISBN 978-953-8209-16-1
Format 12,5 x 21
Broj stranica 125
MU, s klapnama

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.