Kolumne

srijeda, 27. veljače 2019.

Ispovijed jedne čitateljice


O romanu Julijane Matanović "Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom"

Piše: Mirjana Mrkela 

Djetinjstvo jednog našeg izumitelja
   
Znam, znam, pomislili ste da ću o Tesli. Nula bodova za vas. O njemu ću drugi put. Sada bih vam rekla nešto o dječaku koji se prezivao Mali Crni Konj. Drugim riječima: Vrančić. Njegovi su imali kuću u Šibeniku i vikendicu na otoku. Bilo je to vrlo, vrlo davno, ali neke stvari još postoje. Primjerice, taj otok. Ime mu je Prvić, a površina malo manja od dva i pol km2.
   
Sad slobodno možete zamišljati kako je malome Vrančiću bilo kad je išao na vikend ili na ljetovanje. Šetnja? Kupanje? Igre s prijateljima? Vjerojatno sve to, ali ne zaboravimo da se radi o izumitelju.

Dakle, dođe klinac na taj otočić i smisli neki izumčić. Nije da se hvalim, ali napisala sam nešto kao knjigu pod naslovom "Upoznaj izume Fausta Vrančića". Hoću reći: znam mnogo o tim izumima. Meni se najviše sviđaju plivalice, nešto kao hulahupke na napuhavanje. Faust je također imao nacrte za žičaru, neprekidnu fontanu, različite mostove i još niz zanimljivih stvari. Ipak, najpoznatija njegova izmišljencija je padobran. Faust ga je nazvao letećim čovjekom. Bilo je to prije nego što je jedan drugi izumitelj, Leonardo, ponudio svijetu nešto slično.
  
I sada, kaže meni Julijana:

    — Što ti misliš, da poslije Vrančića nitko nije ljetovao na Prviću?

    — Tha, nitko značajan! — odmahujem na to i rukom i glavom.

Odmahujem kao da me je pitala tko je pobijedio na LiDraNu, a ja glumim da mi nije važno. Onda me Julijana iznenadi ovom izjavom:

    — Čuj, ja sam nedavno onamo poslala jednoga lavića!

Trepćem, jer nikako ne mogu zamisliti tu sliku. Julijana mi se smije. Ona se šalila u svezi lava, kao i ja u svezi vrančića. Ali nije se šalila u svezi svoga lika. On se zove Leon i zaista ga je poslala na Prvić. Ako ne vjerujete, pročitajte roman "Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom"!

Leonove nevolje
   
Kao što se vidi iz naslova, vezanje tenisica je jedna od Leonovih nevolja. Nažalost, ne i jedina. Leon nije želio na taj Prvić. Njegov tata je razmišljao ovako:

    "Premda sam vidio spremljen ruksak, predosjećao sam da mali ima neki svoj plan."

Razmaženi sin još se nekako može oduprijeti maminim nastojanjima. Ali ako ga je književnica Julijana Matanović poslala na taj otok, on će tamo i stići, svidjelo mu se to ili ne!

A poslije?
   
Što je bilo poslije, djelimice ćete otkriti u romanu. Uostalom, uvijek dolazi neko poslije — poslije Fausta, poslije Leonarda, poslije Leona...
   
Poslije Julijanine knjige o Leonu i moje o Faustu, red je na nekoga od vas. Dok ne smislite, ne napišete i ne izumite, čitajte i zamišljajte! I putujte, naravno!


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.