Kolumne

nedjelja, 25. rujna 2022.

Uz akvarele, pjesme i violinu – susret u Udruzi umjetnika „August Šenoa” (Tribina Moja pjesma kista )


Piše: Narcisa Potežica, mr.sc.

Poslije ljetne stanke 14. rujna ove godine održana je tribina Udruge umjetnika „August Šenoa” u samom središtu Zagreba u prostoru Udruge hrvatskih ratnih veterana na Trgu Bana Jelačića 15.  na kojoj se okupio veliki broj članova i gostiju  - u prvom redu na svečanom otvorenju izložbe radova Barice Gabud. Tribina je bila posvećena obitelji Gabud,  izložbi slika pod naslovom MOJA PJESMA KISTA, a na otvorenju izložbe, predstavljena je Barica Gabud  uz stihove njenog supruga Stjepana, dok je a u glazbenom programu nastupio Dragan Marinković, violinist.


Tribinu je otvorila Danica Vukelić, predsjednica Udruge Augusta Šenoe, koja je odmjereno i suvereno vodila cjelovečernji program uz Ingeborg Crnogaj, tajnicu Udruge. 


Osvrt na slikarski rad Barice Gabud od 2009 g. dala je  Ingeborg Crnogaj. Naime istaknula je da se ona predstavlja u tehnici akrila, olovke i akvarela. Polaznica je radionice akvarela pri Gerontološkom centru Trešnjevka, čija je voditeljica upravo Ingeborg Crnogaj. Barica Gabud je do sada sudjelovala na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u knjižnicama i kulturnim centrima, a donirala je radove za osobe s posebnim potrebama, udrugama „ Nada” iz Tomislavgrada i Udruzi „Vjeverica”. 


Ali može se reći i smatram da je velika zasluga upravo Ingeborg Crnogaj da je  glavna gošća večeri  - slikarica Baricu Gabud tijekom niza godina ohrabrena marljivim i upornim radom na njenim likovnim radionicama ostvarila toliki veliki broj sve kvalitetnijih i prekrasnih izloženih slika. Cvijeće kojim se Barica i profesionalno bavila oživilo je na njenim akvarelima oslikano sigurnom rukom i u nježnom koloritu.


U svakom slučaju čestitke našoj Barici, slikarici koja nosi profesionalno i u srcu ljubav prema cvijeću i kistu a koju pamtimo s njene prve izložbe slika na izložbi u njenom novozagrebačkom naselju u Travnom prije deset godina pa je i ovaj put svoju radost sudjelovanja prenosila na publiku u dvorani svojim osmijehom i  svojim slikama, lijepim akvarelima i cvijećem te  odličnim domaćim kolačima na kraju večeri pred rastanak.


Posebno ugodno iznenađenje priredio je drugi član obitelji Gabud, njen suprug Stjepan koji se predstavio sa svojim pjesničkim umijećem, poezijom s rodoljubnom i duhovnom tematikom u kojoj ima glavnu ulogu njegovo Zagorje i njegova Barica. Stjepan Gabud se predstavio svojim pjesmama: Život na Lazu, Božje blago, Tata će doći,mati ponavlja, Čuvaj Bože branitelje naše, Souze obriši mi mati, Vjeruj ženi u mojoj sjeni. 


Pjesme i naročito njegovo govorenje stihova je puno emocija, a treba istaknuti sigurnu rimu, toplu kajkavsku riječ i odličnu interpretaciju. 


Na Tribini je sve pozdravio i počasni predsjednik Ivan Dujmović sa  željama za nastavak uspješnog djelovanja. Također je Ivan Dujmović pročitao svoju pjesmu a ponovo su se čuli taktovi violine i odsvirana je pjesma Golubovi.


Na kraju su se kraćim slovom obratili Dražen Jergović, dopredsjednik, zatim članovi i gosti Franjo Mazal, Đurđica RamQaj, Matilda Gorup, Narcisa Potežica i Đurdica Stubičan. 

              

Tako je prva „jesenja” Tribina Udruge umjetnika „August Šenoa” uz zvukove violine glazbenika Dragana Marinkovića, violiniste s nekoliko odsviranih poznatih i vječnih melodija  -  predstavljenim slikama i poezijom s glazbom  - i s već tradicionalnom tombolom bila divna večer prekrasan uvod u događanja koja će organizirati Udruga umjetnika „August Šenoa” u predstojećoj sezoni, a najavljen je ponovni susret na tribini s predstavljanjem nove knjige već u listopadu.



Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.