Kolumne

subota, 30. listopada 2021.

Sanja Knežević | Na Sveučilištu u Zadru obilježena 100. godišnjica austrijske savezne zemlje Burgenland – Gradišće



GRADIŠĆE: JEZIK I KNJIŽEVNOST

Sanja Knežević  i Anita Pavić Pintarić
U organizaciji Austrijske knjižnica Dr. Alois Mock i Odjela za kroatistiku, a uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Sveučilišta u Zadru organizirana su predavanja dr. sc. Hereberta Gassnera i dr. sc. Vladana Čuture posvećena jeziku i književnosti gradišćanskih Hrvata pod zajedničkim naslovom – „Gradišće: jezik i književnost“. 

Predavanje i susret s dr. sc. H. Gassnerom i dr. sc. V. Čuturom organizirano je u povodu proslave 100. godišnjice uspostave austrijske savezne zemlje Burgenland (Gradišće) i Dana državnosti, austrijskog nacionalnog praznika.


Markus Wuketich,
veleposlanik Repunlike Austrije u RH
Dr. sc. Vladan Čutura, lektor na studiju gradišćanskohrvatskoga i hrvatskog jezika na Visokoj pedagoškoj školi Burgenland u Željeznom (Eisenstadtu) i dr. sc. Herbert Gassner, ugledni austrijski sudac, doktor pravnih znanosti, ali prije svega uvaženi književnik, predavanja su održali u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, u utorak 26. listopada 2021. godine u 11.30 sati. Vladan Čutura govorio je o osobitostima jezika gradišćanskih Hrvata u Republici Austriji. Predavanje je pratila zanimljiva i pregledna prezentacija. Osim o fonološkim i morfološkim značajkama, profesor Čutura dao je uvid u dijakronijski razvoj jezika gradišćanskih Hrvata ukazujući ujedno na razlike i sličnosti nastale unutar različitih idioma. 

Dr. sc. Herbert Gassner iznimno je zanimljivo govorio o razvoju književnoga stvaralaštva gradišćanskih Hrvata i to dajući uvid u stvaralaštvo od razdoblja protestantskih knjiga do suvremenih pjesnika poput Ane Šoretić, Doroteje Z. Lipković i drugih autora. Dr. Gassner upozorio je i na određene povijesne činjenice o životu gradišćanskih Hrvata u domovini malo poznate ili gotovo nepoznate. S obzirom na to da je dr. H. Gassner autor monografije o Gradišćancu Filipu Kaušiću, prvom rektoru Zagrebačkog sveučilišta, iznio je niz zanimljivih podataka o njegovu djelovanju. Osim povijesnoga pregleda, dr. Gassner istakao je i problematiku čuvanja jezika gradišćanskih Hrvata kroz književno stvaralaštvo. 

Prigodnim i zanimljivim predavanjima dr. sc. V. Čuture i dr. sc. H. Gassnera nazočili su Njegova Ekselencija Markus Wuketich, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj koji je tijekom svoga boravka na Sveučilištu u Zadru posjetio i Austrijsku knjižnicu dr. Alois Mock gdje se upoznao sa studentima germanistike na Sveučilištu u Zadru. 

U ime rektorice Sveučilišta u Zadru predavanju i susretu nazočila je prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, prorektorica Sveučilišta u Zadru te organizatorice izv. prof. dr. sc. Anita Pavić-Pinatrić, voditeljica Austrijske knjižnice dr. Alois Mock i pročelnica Odjela za germanistiku kao i izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, pročelnica Odjela za kroatistiku. 

Uz pridržavanje epidemioloških mjera predavanjima je nazočio veliki broj studenata Odjela za kroatistiku i Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.