Kolumne

subota, 28. travnja 2018.

Mitopeja | Način na koji radimo je dobra priča...


Razgovor pripremila i vodila: Gordana Malančuk

Već dobro uigran tim Martina Pranić, Hana Šneler, te Vladimir Cvetković Sever koji su osnovali izdavačku kuću Mitopeja, poznatu po svojim luksuznim izdanjima knjiga po pristupačnim cijenama, imaju novu knjigu. "Medvjed i Slavuj" spisateljice Katherine Arden, mnogi su nestrpljivo čekali, i napokon dočekali. Predstavljanje knjige je održano u "Noći knjige" u Velikom Tolku, gdje su posjetitelji mogli "upoznati" spisateljicu putem Skypea. Kako je bilo, upitala sam voditelja tima Vladimira Cvetkovića Severa.


Lijep pozdrav Vladimire. Ovog puta vašu novu knjigu smo čekali duže nego obično. Koji je razlog kašnjenju (ako to smijem tako nazvati)?

Dogodilo nam se to da smo morali preinačiti dodatke tekstu (naročito pojmovnik) zbog razlika u transliteriranju između hrvatskog i engleskog. Recimo, za svaki smo pojam uvrstili i izvornik, na ruskom, što u izvorniku ne postoji. Nismo ni htjeli ni smjeli objaviti knjigu dok sama Katherine Arden to ne odobri – a ona je upravo u to vrijeme dovršavala rad na čak dvije knjige; završetku trilogije “Zimska noć” i romanu za mlade. Saletjeli su je vrlo ozbiljni rokovi i čekali smo koliko god je trebalo da ona nađe vremena za nas. Mitopeja, naravno, nikad neće objaviti manjkav tekst – premda bi nam bilo drago da je “Medvjed i Slavuj” izašao po zimi, bolje je da knjiga dođe u ruke čitatelja kako treba, nego što prije. Iskoristili smo to vrijeme za pripremu sljedećih naslova: “Kraken” i “Crveni Orm” su prevedeni, a u najskorije vrijeme bit će i “Mythos” i “Blijed pogled na bregove” – premda ovaj potonji jedini izlazi prije ljetne stanke.

Čak ste i uživo upoznali spisateljicu u Londonu, pa možete li nam reći kakva je?

Katherine i ja upoznali smo se u Oxfordu, dan nakon završetka Londonskog sajma knjige i dan prije njenog odlaska u London. Bilo je divno družiti se s njom u istom prostoru gdje su desetljećima zalazili Tolkien i ostali članovi kružoka Inklings – oni su skovali pojam mitopeje, napokon. Katherine je iznimno predana svom djelu, a u isti mah potpuno otvorena i nepretenciozna kao osoba: kako i sâm dijelim takav svjetonazor, smjesta sam se sprijateljio s njom. Druženje koje je trebalo biti sat vremena uz čaj protegnulo se na cijelo poslijepodne. I fasciniralo me koliko Katherine zna o materiji o kojoj piše – ruskoj povijesti baš koliko i slavenskoj mitološkoj baštini – te s kolikom promišljenošću je strukturirala trilogiju. Jedva čekam prevesti i objaviti ostale dvije knjige: plan je da za godinu dana sve budu u rukama hrvatskih čitatelja. A Mitopeja je već kupila i čuva u pripravnosti materijale za izradu druge i treće knjige: sad kad znate kako smo likovno oblikovali ova djela, znajte i da smo sigurni da ih možemo do kraja predočiti kroz pozivanje na dvije velike tradicije ruske narodne umjetnosti, vez i duborez.

Predstavljanje knjige "Medvjeda i Slavuja" je bilo za "Noć knjige", ali ne i sama promocija. Možete li nam reći što je toliko posebno ovom izdanju tj. sve preference?

Nismo bili sigurni da će “Medvjed i Slavuj” izaći za "Noć knjige" sve do dva dana prije: knjigoveške tehnike potrebne za uvez i doradu završnih primjeraka ponovno smo morali izmišljati samo za ovaj naslov. Kad od snova pravimo opipljive predmete! Sad kad je knjiga ipak tu, nećemo je dodatno promovirati: radije krećem u turneju po Hrvatskoj na druženja s čitateljima. Kroz idućih nekoliko tjedana obići ću Slavoniju i Baranju, te Dalmaciju, u suradnji s kolegama iz Mediteranskog festivala knjige.

Prva vaša knjiga "Nordijska mitologija" u luksuznom izdanju je rasprodana. A "Pokopani div"?

Da, luksuzna “Nordijska mitologija” i sama je postala mitološki predmet. Tekst će potkraj svibnja postati dostupan u knjižarama kao lijepa, ali standardno izrađena knjiga – a isto vrijedi i za “Pokopanog diva”, s mjesec-dva odgode. Luksuznog izdanja te knjige još ima, a možda će ga nešto malo još biti kad naljeto u knjižare dođe i meko izdanje (premda nijedno ne može biti maznije i mekše od našeg “tvrdog”): stalo nam je da se Ishiguro čita, jer on je nemjerljvo važan i mudar glas suvremene književnosti. A, nakon Nobelove nagrade, i jedna od prioritetnih odgovornosti Mitopeje kao njegovog ubuduće ekskluzivnog hrvatskog nakladnika.

Zadnji put kada smo razgovarali, niste mi baš sve preference "Diva" ispričali. Pa iako ga imam, iako sam ga pročitala, iako je baršunasta na dodir, koje su sve posebnosti tog uveza?

Za “Diva” smo izmislili tri potpuno nova postupka izrade: eko-koža u koju je uvezan nikad se dosad nije koristila za knjigovežačke potrebe, a izabrali smo je kako bi svojom paperjastom teksturom konotirala kako velum, materijal u koji su se uvezivale knjige u ranom srednjevjekovlju kad se radnja zbiva, tako i izmaglicu, predočenu likovno. Ali tiskati četverobojno na taj materijal isprva je bilo nemoguće – nije to papir! Na kraju smo, nećete vjerovati, koricu otisnuli u tiskari za kamionske cerade. A kako smo izveli prozirna ispupčenja koja su bez ikakva šava spojena s eko-kožom – pa, to je patuljačko umijeće kojim ne raspolaže nitko osim nas. Ishigurovi agenti u Londonu sada drže naše izdanje na stolu kao najljepši primjerak njegove knjige izrađen bilo gdje. Što nam je samo izazov za dizajn “Blijedog pogleda na bregove”, naravno!

Koji je sljedeći podvig Mitopeje?

Podvig će se sastojati u objavljivanju svega što smo na našoj stranici najavili – uz “Djevojku u tornju” Katherine Arden i jubilarno izdanje “Vodorige” Andrewa Davidsona – do Interlibera. Ali svi ti naslovi već su u poodmakloj fazi rada: najvažnije nam je ne spustiti standarde. Način na koji radimo je dobra priča: a svaka nam podrška jamči da će se ona nastaviti kroz ovu i još mnoge godine.

Vladimire, do idućeg puta, hvala na razgovoru.

Rad Mitopeje možete popratiti i na njihovoj Facebook stranici (https://www.facebook.com/mitopeja/), a sve narudžbe se vrše putem njihove web stranice (www.mitopeja.com). Cijena luksuznih izdanja je 150kn + pt (25kn Tisak, 30kn Hp, te 40kn dostava na kućnu adresu na teritoriju Republike Hrvatske) dok je cijena sa zaštitnom kutijom 225kn + pt.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.