Kolumne

četvrtak, 30. svibnja 2019.

Pramcem u sumrak


Hormona do plafona

Piše: Jelena Miškić

"Mama, maminko ❤️ ja bih čipkastu haljinu"

Tri mjeseca poslije ove poruke u vremenskoj prognozi već danima prilagođenoj za Bangkok a ne Vukovar krećemo u potragu za D haljinom u kojoj će potomčica zablistati i tako proslaviti kraj jedne faze školovanja.

Nadamo se još takvim krajevima faza školovanja koja ćemo slaviti ,a od kojih koliko se nadamo toliko i strepimo uz brojna pitanja, ali najviše ono koje nema baš kvalitetnog odgovora, a to je - ma gdje su nam te godine prozujale...

Najjači mi je Đuka kad sjedimo uz Dunav i u zen ozračju vode i spokojnog zelenila on ispali: "Bokte molovo, pa ja sam deda!"

Dakle, mlada dama od 352 modela haljina koje postoje u Vukovaru nije zadovoljna s niti jednim. Parnim datumima neće kratko, neće šljokice fuj fuj, bretelice i volane božemeisačuvaj!, a neparnim datumima neće dugačko, neće roza i zeleno, crveno, plavo, fuj žuto, cvjetno nema teorije, točkice i prugice su bezveze, a na mašnice poludi. Počne trčati u krug.

Kabine za presvlačenja i isprobavanja su nam zadnjih dana stalno mjesto boravka. Osim kondicije i strpljenja koju razvijam kao za ultramaraton, razvijam i klaustrofobiju.

"Kamo ideš!!! Dođi sa mnom da me zakopčaš!"

Jedaj postavke. Sila je sa mnom.

Nema druge.

A onda sam izvalila najveću glupost koju majka može izreći hormonima do plafona:

"Možemo probati web shopping."

Ajme meni.

Kad je udarila slat' fotke, a vidi ovu, a vidi onu, a vidi ovako nešto, a ova mi je mraaak!

Kad čujem onaj zvuk vibera ili messengera očni živac mi trzne. Sanjam neku noć iskrcavanje dostavnog vozila sa haljinama kao iskrcavanje na Normandiju. Nesretan slučaj...

U jednom trenutku sam doista pomislila kako moj Huawei zaštekava obzirom na tehnološka prepucavanja istoka i zapada. Dok mi nije objašnjano - de isprazni galeriju.

Trebalo bi uvesti zakon za majke koje bi mogle ušetati u bilo koju ljekarnu i reći kako im kći kupuje hajinu za maturalnu večeru koji bi sukladno tome jamčio sedativ bez recepta i to za džabalesku.

Na kraju balade smo kupile tog jednoroga od haljine.

U njezinoj lepršavosti postaje djevojka pred brojnim izazovima i onim dobrim i onim lošim. Ja ću uvijek biti tu negdje s prokletstvom babe Melanije kada ju nisam baš slušala, rekla bi mi - imat' ćeš i ti takvu tvrdoglavicu.

Istina.

Ne spaja svemir duše za bezveze. Kći, ljubav beskrajna.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.