Kolumne

petak, 31. ožujka 2023.

Uoči Cvjetnice u Gradskoj knjižnici Kaštela plele su se maslinove grančice i izrađivale golubice od srčike divlje smokve

 


U Gradskoj knjižnici Kaštela održana zavičajna radionica pletenja maslinovih grančica i izrade golubica od srčike divlje smokve

Uskrsna radionica pletenja maslinovih grančica i izrade golubica od srčike divlje smokve koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem održana je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u knjižničnom odjelu Kaštel Sućurcu.

Mira Orošnjak poučila je brojne nazočne polaznike/ice radionice izraditi golubice od srčike divlje smokve, dok ih je Tea Bilić Prcić naučila pletenju maslinovih grančica i izradi križića od perunikina lista. Uz pomoć Mire Marinović Batić, koja je na radionicu donijela svježe ubranu violu, prisjetili smo se još jednog starog kaštelanskog običaja uoči Cvitnice - ukrašavanja maslinovih grančica cvjetovima viole. 

„Viola ili ljubičica je kao nevini i mirisni vjesnik proljeća u narodu često nazivana cvijetom skromnosti i cvijetom Gospine poniznosti, a njena ljubičasta boja smatra se bojom žalosti i pokore te simbolom trpljenja. Upravo iz tog razloga ljubičasta boja se kao pokornička boja upotrebljava za liturgijsko ruho u vremenu Korizme“, pojasnila je ravnateljica GKK Renata Dobrić, prisjetivši se još jednog kaštelanskog običaja povezanog uz blagdan Cvjetnice –umivanje vodom s laticama ljubičica.

„Dan uoči Cvjetnice, subotom, djeca bi krenula u branje proljetnog cvijeća, najčešće ljubičica i tratinčica, koje bi potom stavili u posudu s vodom. Na sam blagdan Cvjetnice, ujutro, prije odlaska na sv. misu, svi ukućani bi se umivali tom vodom, vjerujući da taj čin donosi zdravlje, ljepotu i čistoću lica. Osim toga, u Kaštilima su se ljubičicama i violama ukrašavale maslinove grančice i košare u kojima se hrana nosila na uskrsni blagoslov, a cvjetovi ljubičice su se također koristili i za bojanje jaja. Cvjetovi ljubičice stave se u vodu s nekoliko kapi limuna i u toj vodi se skuhaju jaja. Ljubičice jajima daju ljubičastu boju, dok im kuhanje u „kori od kapule“, tj. u kori crvenog luka, daje crvenkasto-smeđu boju“, dodala je R. Dobrić, dok se gospođa Mira Orošnjak, uz običaj izrade golubica i pletenja maslinovih grančica, prisjetila i običaja izrade barabana, ukrašene šibe kojom se u Velikom tjednu udaralo po klupama u crkvi, a što se koristilo kao davanje znaka umjesto zvonjenja crkvenim zvonima.

Za vrijeme radionice nazočni su saznali i kako je golubica koja se nakon potopa vratila na Noinu arku u kljunu nosila upravo maslinovu grančicu, koja je predstavljala znak prestanka Božje ljutnje i pomirenja s ljudima. Maslinova grančica je i simbol mira, jer je upravo s maslinovim grančicama puk pozdravljao Isusa u Jeruzalemu, a Isus je posljednje sate svojega života proveo u masliniku na Maslinskoj gori.

Upletene maslinove grančice ukrašene bijelim golubicama, križićima od perunikina lista i cvjetićima viole, polaznice će odnijeti na blagoslov na blagdan Cvjetnice.

Tradicionalna uskrsna zavičajna baštinska radionica Gradske knjižnice Kaštela i ove godine je izazvala velik interes, pa su tako istoj nazočili polaznici svih dobi iz svih sedam Kaštela, Solina, Splita, Podstrane i Trogira. U opuštenom i ugodnom preduskrsnom ozračju, radionica je završena tek kad su sve polaznice uspjele osobno uplesti svoju maslinovu grančicu ukrašenu križićem, violama i golubicom.

Baštinska radionica „Pletenje maslinovih grančica i izrada golubica od srčike divlje smokve“ održana je u sklopu cjelogodišnjeg projekta GKK „Kaštelanska kulturno-povijesna baština“, a čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija RH.

Tekst: Renata Dobrić

Fotografije: Majda Rožić



Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.