Kolumne

utorak, 26. travnja 2022.

O izložbi slika KEFIR 22 u Galeriji Žiljak





Piše: Narcisa Potežica

Izložba slika KEFIR 22 postavljena u Galeriji Žiljak u Zelini svečano je otvorena 9. travnja 2022. u 14 sati, pa je ta kišna subota postao sunčan dan, jer nas je dočekao vatromet boja i motiva. Ulaskom u Galeriju posjetitelja će iznenaditi ne samo veličina galerijskog prostora, lijevo atelje i galerija slika Nade Žiljak, a desno dvorana u kojoj je postavljena izložba na koju dolazimo, već i visoki kosi drveni strop u seoskoj kući koja je postala čuvena po svojoj likovnoj misiji zahvaljujući Nadi i Vilku, poznatoj umjetničkoj obitelji Žiljak. Atmosfera puna topline i gostoprimstva, radostan susret umjetnika i zanimljive slike dvadesetak različitih autora, u različitim tehnikama doprinjele su nezaboravnom doživljaju. Izložene slike pozivaju da se pomno razgledaju jer su to slike s međunarodne izložbe umjetničkih slika koje su bile predstavljene na 59. međunarodnoj izložbi "Mlijeko iz snova"(The Milk of Dream) Venecijanskog bijenala u izboru kustosice Cecilije Alemani.

Ovu izložbu u Hrvatskoj, u Zelini organizirao je i otvorio Hanibal Salvari, hrvatski umjetnik (keramičar), poznat po inovacijama u umjetničkom procesu.

Tako je Hanibal Salvari potaknut 59. međunarodnom umjetničkom izložbom Venecijanskog bijenalea ovaj put organizirao ovu međunarodnu izložbu slika i dvodimenzionalnih vizualnih radova pod nazivom KEFIR 22.

Tema je dakle bila zadana – kefir kao mliječni proizvod kojim se navodno hrane stogodišnjaci s Kavkaza. Možda je čitava izložba i predstavljeni su autori u potrazi za vječnim, jer s kefirom se osjećamo mladi, zdravo, što dalje od smrti, povezani s tradicijom – a sve to možemo tražiti i naći na slikama i njihovim autorima koji su zastupljeni na ovoj izložbi.

U katalogu navodi Branka Arh: " Riječ je o likovnom projektu koji nije samo revijalni skup izlagača, već zagovara autentičnost osobnog promišljanja i ozbiljna likovna mjerila, sadržajne poruke, kontemplativne i osjetilne vrijednosti. Većina prijavljenih autora i autorica ima dugogodišnje iskustvo i izgrađeni stav. Govorimo, dakle o individualcima izraslim i afirmiranim u različitim okolnostima, o heterogenoj skupini koja na ovoj izložbi nije povezana pripadnošću, stilu ili grupi, niti je generacijski ili nacionalno određena."

Posebno komentira sliku "The time of the second moon" ukrajinskog umjetnika Vladimira Bondera koju je žiri nagradio Zlatnom palmom, a slika je nastala 2022. i izražava autorovo stanje duha.

Autori čiji su radovi izloženi su iz Hrvatske, Albanije, Argentine, Canade, Kine, Italije, Iraqua, Kosova, Indije, BIH, USA, UKR, Singapore, Slovenije, Urugvaja, Ukrajine.

Ovaj put je u Zelini dobila pismeno priznanje Valerija Jelčić za svoje sudjelovanje na izložbi – Bijenalu u Veneciji.


Naslov drugog kritičkog osvrta je "San o zajedničkom obilju"(napisao N.Kalyani) i objašnjava:

"Globalni građani. Gdje smo svi građani, koji zajedno doživljavamo život u svoj njegovoj raznolikosti.... Zajedništvo nastalo iz meditativnog stanja može dovesti do uživanja u takvom stanju. Meditacija koja stvara stanje mira i smirenosti koje može biti kreativno. Kreativnost koja vodi do zadovoljstva i radosti. Keativnost koja se može izraziti u fizičkom, emocionalnom i duhovnom području. I možemo prijeći iz siromaštva i neiaštine u zajedničko obilje.To bi doista proizašlo iz naših zajedničkih snova. Snovi koji se mogu ostvariti."

O izložbi sa zanimljivim i neuobičajenim nazivom KEFIR 22 u prigodnom katalogu napisao je kao organizator izložbe i autor postave Hanibal Salvari: "Tema Mlijeko iz snova može imati različite rezonancije. Kreativne, društvene i sadržajne, čak i jezične. Ako se fokusiramo samo na primarni sadržaj, već možemo govoriti o siru, jogurtu, kiselom mlijeku, kefiru, maslacu, vrhnju , šlagu. Svi ovi sadržaji mogu biti zanimljive, izazovne i s pravom kreativne teme, ovisno o tome što smatramo Mlijekom iz snova.Tako ga se može smatrati dugoročnim poticajem, to znači da bi 59. Bijenale mogao biti početak nove kreativne umjetničke prakse globalnog značaja koja potječe iz Venecije, a čiji bi rezultati mogli biti izložbe i rasprave ili kreativne rezonancije teme Mlijeko iz snova u povodu predstavljanja na 59.Venecijanskom bijenalu.

Budući se KEFIR proizvodi i prodaje uglavnom u posudam do ½ litre, a ako je stvarno dobar nudi se i u manjim trgovinama, nametnut je format slika 33 x 33 cm koji će biti izložen u Galleria delle cornici na Lidu u Veneciji. Ako uspijemo napraviti, svi zajedno, dobru i zanimljivu izložbu, to bi mogao biti poticaj za druge slične zamisli."

Hanibal Salvaro daje uz objašnjenje zadanih veličina svih slika i viziju budućeg rada i idućih projekata slijedećim riječima: "Intrigira mogućnosti trajnijeg integrativnog dijaloga između Istoka i Zapada, koje nudi tema, što također opravdava potrebu stvaranja izložbe slika s temom kefir, kao vizualne i sadržajne umjetničke rezonancije..."

Pa možemo zaključiti obzirom da Kefir često nazivaju i pićem dugovječnosti s obe strane Kavkaza, također i na svim prostorima svijeta, uz čestitke organizatorima sa željom da se ostvare slični projekti, susreti i sve buduće izložbe kojima će ponovo okupiti sve umjetnike dobre volje koji žele sudjelovati svojim umjetničkim izričajem ma gdje god bili !



Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.