Kolumne

četvrtak, 25. svibnja 2023.

Sandra Pocrnić Mlakar | Draško Regul: BLIStanje

 

Trijumf duha Draška Regula i njegove obitelji 

Knjiga bLIStanje bit će predstavljena na festivalu Dvotočka u programu priručnika u subotu, 27. svibnja u 16 sati, iako u odsutnosti autora. Festival se održava u Zavičajnoj dvorani u Ilici 43, u subotu i nedjelju, od 12 do 18 sati.

Naslov knjige bLIStanje je dvosmislen – naravno da je pojam skovao Draško Regul - jer opisuje doista blistavu pobjedu uma i volje koju je ostvario uz pomoć svojih najbližih i prijatelja, a sadrži i kraticu LIS za Locked-In Syndrome. Sindrom zaključanosti u vlastitom tijelu, predlaže Regul prijevod. Pojam Locked-In Syndrome prije dvadeset godina se pojavio kod nekoliko slučajeva, a danas je široko poznat u svijetu i opisuje stanje nakon moždanog udara kada pacijent ostaje nepokretan i bez većine voljnih funkcija, ali svjestan. Draško Regul u svijesti je vidio mogućnost da „locked-in ne postale locked-out“. Dok nabraja posljedice moždanog udara, kao što su nemogućnost kretanja, govora i otežano disanje, navodi i kako „razum (intelektualne sposobnosti, kognitivne funkcije mozga) i emocije, čitavoga života građena osobnost, ostaju netaknuti - čovjek je svjestan svega što se oko njega događa, što ispočetka djeluje kao itekako frustrirajuća tlaka, no kasnije se može obrnuti u silnu (rekao bih čak presudnu) pomoć rehabilitaciji.“ 

bLIStanje započinje glavoboljom jednog ljetnog dana i nikad završenom košnjom, a nastavlja se napeto poput krimića. Upoznajemo život prije moždanog udara, informatičara i profesora engleskog i ruskog, koji radi u grafičkom studiju, 39-godišnjeg oca četvero djece, kojeg tri moždana udara bacaju u spiralu događaja potpuno izvan njegove kontrole. Ali ako događaje ne može kontrolirati, može o njima svjedočiti. Draško Regul brzo i koncentrirano misli, čak i seriju moždanih udara i gubitak svijesti „snima iznutra“, prenoseći što se događa dok otkazuju funkcije mozga, a zatim, u jutrima koje slijede, kako se ponovno uključuje u život, aktivirajući preostale voljne funkcije – pokretanje glave i očiju i gutanje. Oporavak započinje komunikacijom, kada supruga Lidija otkriva da može odgovarati na njezina pitanja sa „da“ i „ne“, pokretima očiju lijevo i desno, a zatim prateći slova na prozirnoj ploči s ispisanom abecedom. 

Angažman supruge Lidije i majke Ruže presudan je u oporavku, a po njegovu dolasku kući cijela se obitelj prilagođava novom stanju, a zatim se angažira i krug prijatelja informatičara, koji Regula opremaju „ticalom“ na čelu koje mu omogućuje pisanje na tipkovnici. Potpuno ovisan o pomoći drugih, Draško Regul oslanja se na svoju najjaču prednost – razumijevanje svog stanja i aktiviranje preostalih potencijala. Zadržava optimizam i snagom volje savladava dostupne izazove. Nakon uporne vježbe kojom savladava tehnologiju i pisanje ticalom, Regul ležeći započinje stvaralački i umjetnički život – bavi se fotografijom, osvaja nagrade na fotografskim natječajima, kreira začudne i inspirativne fraktale koje postavlja na svoju web stranicu, istražuje literaturu o LIS-u, povezuje se s drugim sličnim slučajevima i piše članke koje objavljuje na webu kako bi ih jednog dana uvrstio u knjigu. Draško Regul svojim člancima svjedoči kako je zadržao zdrav razum, percepciju i emocije nakon moždanog udara, pa i smisao za humor, kad shvaća sve što se oko njega događa, ali ne može reagirati. Stoga je o njegovu životu 2005. godine snimljen dokumentarni film pod naslovom „Čardak i na nebu i na zemlji“.

Ispovijest o više o dvadeset godina „zaključanosti“ impresionira pribranošću i visokom sviješću Regula i njegove obitelji – nema očaja i poraženosti, vrijeme je dragocjeno, snage treba razumno rasporediti i fokusirati se na prilagodbu. Pritom je prihvaćanje totalne neizvjesnosti nakon prvog šoka pretpostavka – jer izvjesnost je iluzija – a kad se stanje stabilizira mudro i ekonomično osmišljava se vrijeme i zadovoljavaju interesi. Cijela obitelj organizira život tako da bolesniku pruži optimalnu njegu, a on pak sudjeluje u odrastanju svoje djece kao mudri savjetnik i pratitelj. Obitelj Regul demonstrira sustav vrijednosti u kojem je prioritet ostati zajedno i zadržati zdrav duh, a za njih to znači svakodnevnu borbu. Potpunim odsustvom nezadovoljstva, pobune, očaja i drame – na koje kolektivno, pod utjecajem medija, rasipamo goleme količine vremena i energije - Reguli pokazuju visoku emocionalnu inteligenciju, svjedočeći vlastitim primjerom da se teške sudbine dodjeljuju onima koji ih mogu nositi.

Osim uzorne, profesorske pismenosti i preciznog izražavanja, još jedna posebnost teksta Draška Regula duhovito je reduciranje jezičnih izraza koje bi moglo biti zanimljivo i jezičarima. Kreativne sintaktičke prečice posebno rado koristi Dr. Nda, šarmantni i zaigrani alter ego koji se nepredvidivo pojavljuje kao glas iz podsvijesti i svojim upadicama razmatra nove mogućnosti prilagodbe. Dr. Nda je racionalan i utješno ironičan, a i najzaslužniji što Draško Regul objavljuje svoje bLIStanje: 

… bitno da si ko i oni napravil glavnu stvar: izvukal maksimum kaj se moglo zvleč iz toga mulja fkoji si zapal i to na birekli nemoguć način, kolko got to danas više ni neka topla voda!... tak da bi ovi lisci bili fest sretni ak im se pridružiš! i ak ideš konačno na propuh, to opće ne mora bit zarad love nit pumpanja ega: nek to bude, kak sam ti maločas rekal – zahvala za one silne male+velke pomoći! daj konačno malo glasnije podsjeti ljude da stvarno more funkcionirat ono - iz ove kože se ne može, da vidimo što se u njoj može 



Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.