O nama

srijeda, 29. studenoga 2017.

Uspješno održano jubilarno 5. Natjecanje u čitanju naglas!


U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, 23. i 24. studenoga 2017. godine, održano je jubilarno 5. nacionalno Natjecanje u čitanju naglas pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska i Hrvatskog knjižničarskog društva – Komisije za knjižnične službe i usluge za djecu i mladež.




Natjecanje je svečano otvoreno u Domu kulture Kristalna kocka vedrine nastupom Plesnog i baletnog studija Doma kulture pod nazivom „Metloboj“, nakon čega su sve prisutne pozdravili: Maja Zrnčić, koordnatorica strategije za poticanje čitanja pri Ministarstvu kulture; Ivana Krčelić, predsjednica Gradskog vijeća; Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Siska i Dubravka Šurlan, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak.

Tema je ovogodišnjega Natjecanja bio čarobnjački svijet Harryja Pottera čime je obilježena 20. obljetnica od izlaska prve svjetski poznate knjige britanske književnice J. K. Rowling „Harry Potter i kamen mudraca“. Cjelokupni su program vodili Harry Potter, Hermiona Granger i Ron Weasley (Marko Hergešić, Dunja Petrović i Dominik Karaula), a „pratila“ ih je maštovito izrađena scenografija kao i izložba „20 godina magije“ u Galeriji Sv. Kvirin u kojoj su mogli uživati svi posjetitelji.

Kroz dva se dana natjecalo čak 30 natjecatelja iz 15 županija Lijepe naše, od Vukovarsko-srijemske do Dubrovačko-neretvanske. Učenici su to osnovnih škola od 3. do 8. razreda koji su svojim kreativnim nastupima i lijepim čitanjem poticali vršnjake na čitanje njima dragih naslova. Dokaz da je natjecanje uspješno prošlo otkriva činjenica da su uspostavljena nova prijateljstva među djecom cijele Hrvatske koja dijele zajedničke interese – ljubav prema knjizi i čitanju!

U mlađoj su kategoriji (učenici 3., 4. i 5. raz.) pobijedili:

1. mjesto: Nika Obranović (Sisačko-moslavačka županija) – mentorica: Marija Potočki
2. mjesto: Eleonora Lenić (Istarska županija) – mentorica: Branka Mamula
3. mjesto: Noa Crnić (Primorsko-goranska županija) – mentorica: Marina Vranković

Nagrada publike: Nika Obranović (Sisačko-moslavačka županija) – mentorica: Marija Potočki.

U starijoj su kategoriji (6.,7. i 8. raz.) pobijedili:
1. mjesto: Joško Željeznjak (Karlovačka županija) – mentorica: Marijana Žunac Ribičić
2. mjesto: Alek Blečić (Primorsko-goranska županija) – mentorica: Tatjana Krpan Mofardin
3. mjesto: Nika Širanović (Zagrebačka županija) – mentorica: Diana Blažić

Nagrada publike: Eva Kruhak (Krapinsko-zagorska županija) – mentorica: Melita Petriš Banovec.

O samome su nastupu odlučivali članovi Prosudbenih komisija. U mlađoj su kategoriji to bili Snježana Babić Višnjić, Hela Čičko, Marijana Barišić i Ana Marija Savić, a u starijoj Božica Vuić, Snježana Berak, Dubravka Granulić i Marija Ljubica Nosić.

Prvi je dan natjecanja završen predstavom iznenađenja za sve natjecatelje i mentore Gradskog kazališta Sisak „Tko nema u vugla, googla“, a cijela je priča zaokružena upoznavanjem prirodnih i povijesnih ljepota i znamenitosti grada Siska.


Zahvaljujemo se svim natjecateljima, mentorima i pratiteljima na sudjelovanju, a partnerima (Dom kulture Kristalna kocka vedrine i Gradski muzej Sisak), pokroviteljima, sponzorima i donatorima na pomoći u organizaciji i realizaciji ovoga projekta jer Čitanje je zakon!

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.